Radar · Nyhet

MP ska vara ett miljöparti

Miljöpartiet ska åter fokusera mest på klimat och miljö. Men på partikongressen kan vapenexport och flyktingpolitik bli heta ämnen.

Mellan 800 och 1 000 miljöpartister samlas till kongress i Linköping i slutet av maj. Temat är ”Ledarskap för klimatet”.

Miljöpartiet har under flera år satsat på att bredda sin politiska profil, till exempel med utbildningsfrågor. Men nu är det åter till rötterna som gäller. I ett kongressdokument slår partistyrelsen fast att klimat och miljö är den absolut främsta frågan för partiet.

Språkrören Gustav Fridolin och Isabella Lövin har som ministrar i regeringen fått intern kritik för att ha svikit partiets ideal inte bara i flyktingpolitiken utan också i klimatfrågan, till exempel genom en sänkning av kärnkraftsskatten.

När Fridolin och Lövin höll presskonferens inför kongressen ägnades de första 15 minuterna till att gå igenom vad MP åstadkommit i regeringen på klimatområdet.

– Det klart att det är vansinnigt viktigt att vi kommer ut med det resultatet. Det är väldigt mycket rapportering om strul i Miljöpartiet, men vi har stått pall för att genomföra de här stora reformerna, säger Lövin.

Partistyrelsens huvudförslag till kongressen handlar om en grön ekonomisk politik. Där föreslås bland annat en stor skatteöversyn på grön grund, att koldioxidskatten ska breddas så att fler utsläpp omfattas och att de statliga AP-fonderna ska fasa ut investeringar i fossil energi.

Riksdagsledamoten Carl Schlyter, som varit en av partiledningens främsta kritiker, tror att det kan bli debatt om hans motion om ett absolut förbud för svensk vapenexport till diktaturer och en annan motion om en fredsminister. Partistyrelsen har avslagit båda.

Vapenexportfrågan är känslig eftersom S och MP i regeringen ännu inte satt ned foten om hur en lagskärpning ska se ut.

– Jag hoppas att kongressen kan ge partiledningen råg i ryggen för att vinna vapenexportfrågan, säger Schlyter.

Många gräsrötter har varit kritiska till att MP gått med på en stramare flyktingpolitik. Till kongressen har 19 motioner lämnats in bland annat med krav på en ny flyktingamnesti, ett kraftigt ökat antal kvotflyktingar, underlättande av familjeåterförening och att MP ”med all kraft” ska verka för att den tillfälliga skärpningen av flyktingpolitiken försvinner.

Schlyter tror dock inte att MP-ledningen behöver vara rädd vare sig när det gäller flyktingpolitik eller för de senaste årens kritik om att man svikit sina ideal.

– Jag tror att de flesta miljöpartister kommer att fokusera på vad vi kan göra rätt framöver och inte vad vi gjort för fel tidigare, säger han.

MPs kongress

Källa: Miljöpartiet

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV