Radar · Nyhet

Forskare vill ha strategi mot stranderosion

Sverige behöver en nationell strategi mot höjda havsnivåer och stranderosion. Det hävdar två forskare i Lund, som samtidigt varnar för konsekvenserna om inte problemet tas på allvar.

– Bor man i Skåne, så har vi en havsnivåhöjning för tillfället. Den leder till att både erosionen och översvämningsrisken ökar, så vi behöver ta itu med de här problemen, säger Caroline Fredriksson, doktorand i kusthydraulik vid Lunds tekniska högskola, till P4 Malmöhus.

Forskarna tycker att frågan ramlat mellan stolarna och att det inte finns någon myndighet som tydligt ansvarar för Sveriges kustförvaltning.

– Många länder har en mycket bättre organisation, och ett problem som vi har i Sverige är att vi ligger väldigt långt ifrån Stockholm. De problemen, som har med sandstränder och stigande hav att göra, är ingenting som står för dörren i Stockholm precis, säger Hans Hansson, professor i teknisk vattenresurslära i Lund, till radiostationen.

Forskarduon tror att den bästa metoden mot erosion är så kallad strandfodring, alltså att man hämtar tillbaka sand från havsbotten. Så gör man till exempel i Ystad.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV