Radar · Nyhet

Världen marscherar för klimatet

I morgon lördag går återigen den världsomspännande Peoples climate march av stapeln. I Sverige hålls demonstrationer på flera håll, bland annat i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Peoples climate march är ett uttryck för gräsrötsrörelsernas betydelse för klimatkampen och knyter också samman olika rörelser genom att betona att miljöfrågan hänger ihop med arbetet för fred, jämlikhet och social håll­bar­het.

I år står USAs president Donald Trump i fokus och det faktum att han efter 100 dagar hunnit bryta många viktiga avtal som har med klimatet att göra.

I en debattartikel i Aftonbladet skriver en rad kända kulturpersoner att alla behövs i kampen – inte bara miljö- och människorättsaktivister. De lyfter också de motsvarigheter till Donald Trump som blivit allt synligare i den europeiska debatten.

– Detta sker i en tid när temperaturrekorden avlöst varandra, när Arktis smälter och även Antarktis ismassor börjar bli instabila, när korallreven bleknar, och när torka och konflikter hotar med historiskt svår massvält framför allt i östra Afrika, påpekar debattörerna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV