Energi · Mat med Jenny

Städerna fajtas om veganska restaurangnyheter

På fredag den 5 maj är det premiär för en helt ny restaurang på Hisingen i Göteborg, under namnet More is more. Konceptet är vegansk street food med fokus amerikansk hotdogkultur och pizza från Alsace, så kallad tarte flambée, samt deliprodukter. More is more hittas på Herkulesgatan i Brämaregården.

Samtidigt i Göteborg har burgerrestaurangen Göteburgare ett nytt koncept på gång. I maj öppnas den helt veganska filialen Göteburgare Vegan på det klassiska pubstråket Andra långgatan. Planen är att satsa på ett tiotal burgare baserade på tofu, bönor, linser och grönsaker. Ambitionen är att laga mat från grunden och inte satsa på halvfabrikat.

En tredje vegansk nyhet i Göteborg är nya foodtrucken Planet Vega, som nyligen etablerat sig på Kungstorget. Planet Vega har hälsa och miljö som grundpelare och satsar på ekologiska grönsaker efter säsong och på svenska bönor. På menyn finns bland annat burgare med gröna ärtor, svarta bönor och cashewostkräm.

Foodtrucken Vegan soul train från Stockholm flyttar till Malmö och parkerar permanent i Folkets park. Stockholmarna får i stället njuta av ägarnas nya projekt: En matkiosk i Tantolunden. Den nya kiosken heter Fire and ice och kommer främst att satsa på veganska burgare och ekologisk mjukglass. Burgarna har namn som Mike Tyson och Pamela Anderson, efter de två kända veganprofilerna från USA. Fire and ice planeras öppna i början av maj.

Sveriges fjärde största stad, Uppsala, vill också vara med och fajtas i nyhetsfloran. Veganska restaurangen Souk bar öppnade på Drottninggatan i slutet av mars. På menyn erbjuds texmex, pizza, thairätter, ostbricka, desserter och mycket annat, med ett visst fokus på raw food i form av tacos i salladsblad och pasta av zucchini.
På butiksfronten händer det också grejer. I Stockholm har Goodstores nya butik och kafé öppnat på Åsögatan på Södermalm och i Upplands-Väsby finns numera den helt veganska butiken Cinyps, som precis haft premiär på Björkvallatorget.