Glöd · Panelen

Ska platserna i skolor lottas ut?

Skolkommissionen föreslår att platserna i skolor ska lottas ut när de inte räcker till alla elever som har sökt. Vad tycker du om det förslaget?

– Jag tycker att lottning till friskolor med kö (istället för att använda kötid som enda urval) kan vara ett bra sätt att öka möjligheterna för nyinflyttade att få plats. Att närhetsprincipen i kommunala skolor ska åsidosättas för årskurs 7–9 är jag mer tveksam till, men det är flera regler som samspelar som jag inte har stenkoll på.

Olle Hilborn, 31 år, kognitionsvetare och spelutvecklare, Jämjö

– Krångligt läge. Ett logistiskt helvete för familjer med flera barn – vi har fem – att inte få plats till barnen i samma skola/förskola nära hemmet där de ofta har sina kompisar. Eftersom köer inte får finnas är jag för syskonförtur och närhetsprincipen och i nästa led, om det finns platser över – lottning. Jag lämnade och hämtade under ett par år på tre ställen, vilket är totalt livsnedbrytande.

Lena Carlberg, 47 år, journalist, Östhammar

– Utan att vara riktigt insatt i detta förslag så tycker jag spontant att det låter olämpligt. Utbildning är inget lotteri och det borde istället gå att anpassa platser efter önskemål så långt det är rimligt.

Robban Widell, 50 år, boendestödjare, Bromma

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV