Energi · Syre tipsar

Med ögon känsliga för grönt

Vårblommor i all ära, men vår betyder också att jag börjar spana efter den där särskilda gröna nyansen i allt som växer, den som visar att nässlorna är på gång. Kirskål och hundkäx har också bråttom upp, men nässlorna är intressantast. Så måste människor ha spanat i alla tider, för nässlor är en gudagåva efter en lång, mörk och vitaminfattig vinter.

Och för den som i dag vill ha maten grön, bildligt och bokstavligt, finns inget bättre. Nässlor är som spenat men mer aromatiska – en utmärkt variant när det står spenat i receptet. Mer behöver man egentligen inte veta för att börja pröva sig fram. Nässelsoppa är bara förrätten. Under åren har jag hittat nässelrecept för risotto, pesto, timbaler, sufflé, hummus, plättar, pasta, bröd, nässelris, smoothie, te, vin (populärt i England, till och med kommersiellt), nässelmajonnäs och mycket mer. Allt detta har vi inte prövat men slänger gärna ner lite blad i soppan. Lättstuvade nässlor passar som en grönsak till det mesta. Recepten finns på nätet.

Och det näst bästa med nässlor är att de passar även för en ganska motvillig trädgårdsslav som jag. Tänk bara på allt jag slipper göra: inte gräva, inte så, inte gödsla, inte vattna eller rensa landen. Nässlorna kommer i alla fall och jag behöver bara skörda. Vårens gröna toppskott är sprängfyllda med vitaminer och mineraler. Och de fortsätter att växa, obekymrade om moderna konsumtionsnycker som föreskriver exotiska råvaror som ska flygas in och säljas för att ge vinst och ekonomisk tillväxt. Nässlornas tillväxt är en ren ekosystemtjänst.

Så när ljuset återvänder och saven stiger i träden och kroppen och man känner att man bara måste komma ut ur vinteridet – då är nässlor ett bra skäl för sådana som jag, som vill ha någon praktisk anledning att gå ut. För värdet med nässlor är inte heller bara att äta dem. Det är också att komma ut och trampa runt i markerna. Att kisa upp mot vårsolen mellan tagen. Att plocka nässlor motverkar också vår bekvämlighetskultur – att de flesta rör sig alldeles för lite för att bevara hälsa och välbefinnande.

Det finns överkurser som att torka nässlor och att utvinna fibrer ur stjälkarna. Utvuxna nässlor som får förmultna i en hink vatten är också ett stärkande och skyddande gödselvatten för växterna. Tvivlar du på sådana naturmedel, så betänk att i Frankrike är det så populärt att företagen som tillverkar bekämpningsmedel har lobbat igenom ett förbud mot att sprida kunskapen om hur man gör!

Tänk på att

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV