Glöd · Debatt

Dags att sluta drömma om lönsam kärnkraft

DEBATT Så har då Energikommissionen presenterat sitt förslag. Livstiden för kärnkraftverk ska förlängas från 40 till 50 år. Effektskatten ska tas bort och avfallsavgiften sänkas. Detta för att säkra den fortsatta driften av den olönsamma kärnkraften. Det finns de som tror att materialförsämringen inte påverkar de svenska säkra kärnkraftverken. Hur länge ska dagdrömmarna få dominera svensk energidebatt? Kärnkraften är farlig, dyr och onödig! Bort med den!

En majoritet av svenska folket vill inte ha kärnkraft. Avfallsfrågan är fortfarande olöst, katastrofen i Fukushima fortsätter och en glad moderat tror att vi får en säker elförsörjning med den nya skrivning som Energikommissionen har gjort. Så dumma är vi inte att vi tror på detta!

Kärnkraften balanserar på ruinens brant. Inte enbart i Sverige utan även i USA, Japan och Frankrike. Areva som bygger Oikilouto 3 i Finland har ekonomiska problem (för att inte tala om konstruktionsproblem både där och i EPR Flammanville, Frankrike). Likaså Toshiba, som äger bränslefabriken i Västerås, behöver mer pengar. Flera amerikanska kärnkraftverk stängs på grund av olönsamhet. Inom EU produceras nu mindre atomström än på 25 år. Det verkar som om endast Storbritannien och Sverige drömmer om en lönsam kärnkraft. Det största sveket levererar Miljöpartiet, som har suttit med i energikommissionen och därmed sanktionerat dagens beslut. Kan vi få en förklaring?