Radar · Nyhet

Uppvärmning av Arktis kan kosta biljoner

Den accelererande globala uppvärmningen har lett till att permafrosten i Arktis håller på att smälta, vilket kan innebära kostnader för världsekonomin på 60-800 biljoner (tusen miljarder) kronor.

Det konstaterar Arktiska rådet, där de fem nordiska länderna samt Kanada, Ryssland och USA är medlemmar, i en ny rapport.

Som jämförelse låg världens samlade bruttonationalprodukter, alltså det ekonomiska värdet av allt människan producerade, 2014 på cirka 600 biljoner kronor.

”Arktis värms upp snabbare än något annat område på jorden och blir snabbt varmare, blötare och med en mer varierad miljö”, skriver de 90 forskarna som står bakom rapporten.

Forskarna konstaterar att perioden 2011-2015 var den varmaste sedan mätningarna inleddes 1900, vilket framförallt beror på människans utsläpp av växthusgaser.

– Arktis fortsätter att smälta och det går snabbare än vi förutspådde 2011, säger Lars-Otto Reiersen, chef för Arktiska rådets arbetsgrupp för miljöövervakning och utvärdering (AMAP), som står bakom rapporten.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV