Radar · Nyhet

Migranter i dödligt sjödrama vid Lesbos

Minst 15 människor, inklusive ett barn, har drunknat efter att en upplåsbar flotte med migranter ombord natten till måndagen sjönk utanför den grekiska ön Lesbos. Den svenska kustbevakningen deltog i sjöräddningen.

Enligt vittnesmål från överlevande befann sig ursprungligen 25 människor ombord på flotten. Men enligt den svenska kustbevakningen, som deltog i räddningsarbetet med två patrullbåtar, är uppgifterna ännu osäkra.

”Vi har osäkra uppgifter om hur många som ska ha funnits ombord och orsaken till olyckan är oklar”, skriver Robert Primus, som koordinerar den svenska kustbevakningens insats, i ett pressmeddelande.

De svenska patrullbåtarna lyckades inte rädda några överlevande men på måndagsförmiddagen bärgade man sammanlagt åtta omkomna ur vattnet, enligt pressmeddelandet.

Grekiska myndigheter tror att färden startade i Turkiet på söndagskvällen.

Den svenska kustbevakningen deltar i räddningsaktioner inom ramen för EUs gränsbevakningsorgan Frontex operation Poseidon. Just nu utgår svenskinsatserna från Lesbos men den sista april avslutas insatsen där och flyttas till södra Medlehavet eftersom antalet migranter där väntas öka inom kort.

De svenska patrullbåtarna KBV 476 och KBV 477 deltog i räddningsinsatsen utanför grekiska Lesbos natten mot måndagen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV