Energi · Recension

Grönt för alla på liten yta

Att odla sina egna ekologiska grönsaker, kryddor, frukter och bär kan låta avancerat, men de flesta kan göra det. Med en balkongodling eller en kolonilott kommer du långt, och odlar du på en vanlig villatomt kan du få en stor del av vad en familj på fyra personer äter på ett år. Arbetsinsats: någon timme om dagen, lite mer till exempel på våren, mindre andra tider på året. Dessutom är det både spännande och rogivande att hålla på med.

Och hur man gör? Det kan du lära dig i Bella Lindes och Lena Granefelts ”Rätt ur jorden – handbok i självhushållning”. Hela vägen från ax till limpa, eller snarare från frö till måltid. De berättar hur du bygger upp en god jord, väljer ut växter att odla, samlar frön och ordnar odlingssängar som ger stora skördar. Vilka redskap som behövs, hur man sköter dem, vad som bör göras under varje tid på året, hur man tar hand om skörden.

Det finns mycket fakta om olika grönsaker och hur man använder dem, och även en del recept. I stort sett allt man kan tänkas behöva.

Det är ett par år sedan den första upplagan av ”Rätt ur jorden” kom. Nu i vår har det kommit en ny upplaga med några nya inslag. Till exempel ett kort men innehållsrikt kapitel om mat som man kan hitta ute i naturen eller som ogräs i sin trädgårdsodling. Från svamp och bär till våtarv, löktrav och min favorit svinmålla, som kan användas som både sallad och spenat. Hur man gör en bokashikompost är ett annat nytt inslag.

Egentligen skulle boken kanske recenseras efter ett års odlingar efter dess anvisningar, men som intresserad nybörjare har jag bara gott att säga om den – intressant, inspirerande, välskriven och pedagogiskt upplagd med vackra bilder. Den här kommer vi att ha både glädje och nytta av på vår balkong.


Rätt ur jorden – handbok i självhushållning

Författare: Bella Linde och Lena Granefelt

Bokförlag: Ordfront