Radar · Nyhet

Franskt grubbel över politisk framtid

En väntad sensation, lyder omdömet i Frankrike om presidentvalets första omgång.
Hur kunde det egentligen gå så här? grubblar pressen till både vänster och höger.

I vårsolen i Paris är det Emmanuel Macrons ansikte som lyser allra mest från de franska tidningarnas förstasidor.

”Sensationen Macron”, konstaterar Le Parisien och systertidningen Aujourd’hui, som samtidigt noterar att det egentligen var ett förlorarnas val, snarare än tvärtom.

”Kandidaten som aldrig tidigare ställt upp i val kan tacka motståndarnas misslyckande för sin framgång”, skriver Aujourd’hui i sin ledare.

Medan Macron-anhängarna har ont i fötterna efter nattens diskodans på valvakan vid Porte de Versailles råder rejäl huvudvärk hos övriga partier.

Till och med Nationella fronten och Marine Le Pen har anledning att grubbla, trots en plats i finalrundan. Precis som nationalistkamraten Geert Wilders i Nederländerna nyligen har Le Pen sakta men säkert gått bakåt i opinionen inför valet. Stöd av över 30 procent i fjol våras blev 26 procent för en månad sedan och bara drygt 21 på valdagen.

– Hon är i nedan och har inte lyckats hitta nya utrymmen under kampanjen, konstaterar historikern Nicolas Lebourg, expert på extremhögern, i tidningen Libération.

Än värre är läget för de traditionella storpartierna till höger och vänster.
”Högern knockad” skriker högertidningen Le Figaro bittert ut på sin förstasida, samtidigt som man längre in i tidningen med illa dold skadeglädje konstaterar att det gick ännu värre för Socialistpartiets Benoît Hamon, som nu ”nedträtt i helvetet”.

”Efter hans stora seger i primärvalet har kampanjen förvandlats till en mardröm”, skriver Le Figaro om regeringspartiets man, som till sist fick nöja sig med drygt sex procent av rösterna.

Vänstertidningen Libération kliar sig i huvudet över att högern förlorat ett val som inte gick att förlora och att det Frankrike som tyckt så illa om president François Hollande nu ändå placerar en av hans före detta ministrar i topp.

Samtidigt varnas för att ingenting ännu är klart. Marine Le Pen kan fortfarande besegra Macron, även om opinionssiffrorna är klart till hans fördel.

”Men vad händer om kampen ändras till en strid mellan folket och eliten? I en helt ny politisk omgivning kan allt hända”, skriver Libération på måndagen.