Energi · Recension

Vår på Folkets bio

På Folkets bios 20 biografer kan man se film som aldrig ens skulle komma i närheten av en vanlig bio. Filmer valda med omsorg och kärlek av människor som vill bilda, aktivera och överraska sin samtid. Och har man själv inte tänkt komma i närheten av en biograf kan man streama filmerna från hemsidan för 39 kronor per styck.
Här är ett axplock av de filmer som går i vår:

”Ljus i natten”

Khaled från Syrien kommer som fripassagerare på ett fartyg till Helsingfors för att söka asyl. Handelsresande Wikström lämnar sin fru, säljer sitt skjortlager, öppnar en bar och anställer Khaled. Ari Kaurismäki är regissör och det här är väldigt finskt och väldigt Kaurismäki – en tystnad säger mer än tusen ord, det slitna och fula blir vackert och skratt och sorg ligger alldeles nära varandra. Ljus i natten är andra delen i en trilogi med hamntema. Den första heter Mannen från Le Havre och har också gått på Folkets bio.

 

”Kim – den skalliga primadonnan”

En film om skådespelerskan Kim Anderzon och hennes sista tid i livet. Teatern var det viktigaste i hennes liv, och livet skulle levas även när hon fick cancer. Hon ömsom spelade teater och åkte till en klinik i Tyskland och fick behandling. När hon kände att kroppen inte orkade mer samlade hon alla nära och kära och arbetskamrater för en sista kväll med ett sista framträdande på en restaurang. Efter en magisk kväll åkte hon hem och somnade in. För evigt.

 

”Ta hand om mamma”

Niloofar driver ett skrädderi i Teheran och tar hand om sin sjuka mamma. Så säger mammans läkare att luften är för dålig i Teheran och att mamman måste lämna staden. Men måste Niloofar stänga skrädderiet, säga adjö till den spirande kärleken och lämna allt? Hennes bröder tar det för givet. Niloofar är van vid att lyda dem, men nu bestämmer hon sig för att sätta sitt eget liv först.
Premiär: 28 april.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV