Radar · Nyhet

Stora risker med att driva människor under jorden

Fler av dem som nekas asyl ska lämna landet. Det är både regering och opposition överens om. Men resultatet kan bli ett skuggsamhälle med desperata människor. Det fruktar företrädare för nätverket Agape, som hjälper ensamkommande som fått avslag.

– Om man får avslag måste man åka hem – annars har vi ingen ordnad migration, säger statsminister Stefan Löfven till Expressen.

Uttalanden i samma riktning har gjorts av bland andra Anna Kinberg Batra (M) och Gustav Fridolin (MP) efter att det framkommit att den terrormisstänkte Rakhmat Akilov fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd. Men flera frivilligorganisationer som arbetar med asylsökande varnar för att ökad jakt på människor med utvisningsbeslut kan få rakt motsatt effekt om syftet är att öka säkerheten.

– Det man uppnår är att skapa rädsla och oro bland de asylsökande. Och alla vet att rädsla leder till desperation som i sin tur kan göra att man väljer att göra vansinniga saker, säger Matilda Brinck-Larsen i nätverket Apage som bedriver social verksamhet för ensamkommande ungdomar som fått avslag.

Hon menar att om människor drivs under jorden och fråntas möjligheten till trygga och meningsfulla sammanhang kan mörka krafter utnyttja situationen.
– Vi får ett skuggsamhälle där extremister och organiserad brottslighet kan rekrytera, säger hon.

Att utvisa alla dem som får avslag är omöjligt, menar Matilda Brinck-Larsen. Det handlar om alldeles för många människor med starka skäl att hålla sig undan.

– Det är inga semesterfirare vi pratar om, det är människor utan val. Den djupt deprimerande situation det innebär att leva som papperslös utan rättigheter är ett bättre alternativ än att återvända och riskera sitt liv, säger hon.

Matilda Brinck-Larsen vittnar liksom flera företrädare för frivilligorganisationer Syre varit i kontakt med om att jakten på asylsökande redan är märkbar. I fjol fick polisen i uppdrag att öka antalet utvisningar och deras arbetsmetoder har blivit mer offensiva, inte minst när det gäller ensamkommande ungdomar. Vid flera tillfällen har gränspolisen gått in i exempelvis skolor och ideella familjehem för att hämta unga asylsökande.

– Hoppet släcks allt mer för de ungdomar jag möter. Enda lösningen jag kan se är en amnesti. Det skulle även kostnadsmässigt vara bättre för Sverige än att jaga dem, säger hon.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV