Radar · Nyhet

Storbritannien går mot nyval

Storbritanniens premiärminister Theresa May överraskar och vill ha ett nyval den 8 juni. ”Vi behöver ett val och vi behöver det nu” meddelade hon vid en hastigt sammankallad presskonferens utanför 10 Downing Street.

Nyvalet kommer i brexits kölvatten.

– Vi har just nu en unik möjlighet att få det här gjort, säger Theresa May.

I sitt tal sade May att Storbritannien behöver stabilitet inför EU-utträdet. Tidigare har hon uteslutit ett nyval.

– Jag har alldeles nyligen, och motvilligt, kommit till den här slutsatsen. Sedan jag blev premiärminister har jag sagt att det inte bör hållas några val förrän 2020. Men nu har jag kommit fram till att det enda sättet att garantera stabilitet och trygghet de kommande åren är att hålla det här valet och få ert stöd för de beslut jag måste fatta.

Enligt BBC kommer underhuset att rösta om nyvalet i morgon, där två tredjedelars majoritet behövs.

Mays konservativa parti leder bekvämt över Labour i opinionsundersökningar som publicerats i påsk. För att få till stånd ett nyval behövs också stöd av Labour i underhuset, som tidigare har sagt sig vara redo för ett nyval.

Enligt May behövs en starkare enighet i underhuset när britterna ska kunna förhandla fram ett utträde ur EU. I dag är majoriteten för de konservativa bara 17 stolar och en del av parlamentsledamöterna har antytt att de kan tänka sig att rösta emot regeringens linje i en del nyckelfrågor kring utträdet.

Londonbörsen hade redan inför Mays tal inlett handelsdagen nedåt. Fallet tilltog dock till minus 1,2 procent till den lägsta nivån sedan februari för FTSE100-index sedan May sagt att hon vill ha nyval i juni.

Samtidigt stärks det brittiska pundet till den högsta nivån sedan december mot kronan, medan räntorna på brittiska statspapper stiger.

Vägen mot brexit

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV