Radar · Nyhet

Experter kritiska till föreslagen terrorlag

Regeringen vill se en lag som förbjuder deltagande i terrororganisationer. Men att inskränka föreningsfriheten är något två experter som TT talat med är kritiska till.

– Det är så oerhört svårt att formulera vilka föreningar som skulle vara förbjudna att delta i.

Och hur definierar man ”deltar”? Det är lätt att säga om det finns stadgar eller röstlängd på ett möte. Men det har ju inte dessa föreningar, säger Ingrid Helmius, universitetslektor och doktorand i offentlig rätt vid Uppsala universitet.

Föreningsfriheten är inskriven i regeringsformen. Ett förbud mot deltagande i terrororganisation har regeringen tidigare sagt strider mot grundlagens skydd. Men nu kovänder man.

Enligt Ingrid Helmius är lagförslaget en inskränkning i lagen.

– Ja, det skulle jag. Sedan kan man diskutera om det är proportionerlig inskränkning i föreningsfriheten. Utgångspunkten är att alla föreningar får finnas. Självlärt kan man diskutera om en terrororganisation ska vara skyddad enligt grundlagen.

Att stifta en sådan lag är dels svårt och kan dels slå åt fel håll, enligt Helmius. Hon exemplifierar med att det i dag inte är kriminellt att säg att man ”håller på IS”, eller ”Hitler var en bra gubbe”. Hon påpekar att så fort lagstiftare vill säga vad människor inte får tycka eller känna, då är man ute på tunn is.

– Det måste finnas en proportion mellan mål och medel, det vill säga att stävja terrorism. Effektiviteten kan bli låg. Det är så svårt att formulera en lagstiftning som håller och det blir en för stor inskränkning i föreningsfriheten.

Föreningsfriheten påverkar också yttrandefriheten, säger en av Sveriges främsta tryckfrihetsexperter, Nils Funcke. Han ser en fara i att den som uttalar sig positivt om någon företeelse som i ett annat land betraktas som terrorism skulle kunna straffas i Sverige.

Att regeringen nu tillsätter en snabbutredning som ska vara klar den 15 december är något båda experterna är kritiska till.

– Det kom som på beställning efter terrordådet att nu ska lagen skärpas. Det är farligt och obetänksamt. Man kommer inte åt enskilda terrordåd genom att kriminalisera yttranden som kan tangera eller uppmuntra terror, säger Nils Funcke.

Ingrid Helmius befarar att lagförslaget kan ha oönskad effekt.

– Om vi inskränker rättigheterna utan att tänka efter så kommer vi få ett mycket strängare samhälle, och det är precis dit som terroristerna vill komma.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV