Zoom

Dammar dränker regnskogens byar

Dammbygget vid Belo Monte i Brasilien har lett till att bostäder dränks och försörjningen ödeläggs för befolkningen som lever i området.

Energibolaget Norte Energia är beställare av det stora dammbygget vid Belo Monte som anläggs i Xingufloden i sydöstra delen av Amazonas.

Kraftverksdammen ska bli den tredje största i världen när den är färdig 2019 och påverkar redan flödet i flodkröken Volta Grande där det finns fem byar.

I oktober förra året drunknade 20-åriga Jarliel Juruna. Han arbetade med att fånga fisk i floden, vilket har blivit mycket svårare till följd av dammbygget. Enligt hans syskon Jailson och Bel Juruna var Jarliel tvungen att dyka allt djupare för att hitta fisk för att kunna bidra till familjens försörjning, vilket ledde till hans död.

Norte Energia har lovat att se till att vattnet inte stiger för mycket i floden och har angett markörer för att visa hur högt vattnet beräknades kunna stiga. Men maxnivån har överskridits till följd av kraftiga regn och för att inte tillräckligt mycket vatten dirigerats om.

Att vattnet stigit har också orsakat stora materiella skador. Båtar och utrustning har förts bort av vattnet.

– Min odling svämmades över trots att den var belägen högre än markörerna, säger Aristeu Freitas da Silva, bybo i Ilha da Fazenda.

Bel Juruna representerar lokalbefolkningen i byn Miratu och kämpar för ursprungsbefolkningens rättigheter. Foto: Mario Osava/IPS

Trots överskottet på vatten har de 50 invånarna i byn brist på rent dricksvatten.

– Floden är smutsig, vi tar vatten från en brunn som vi grävt. De tre brunnar som borrades av Norte Energia fungerar inte eftersom vattenpumpen gick sönder för åtta månader sedan, säger Miguel Carneiro de Sousa, som arbetar med att skjutsa elever med båt till en närliggande skola. Deiby Cardoso, biträdande borgmästare i Senador José Porfirio i Volta Grande, har lovat att problemet ska vara löst i slutet på april.

Norte Energia måste uppfylla vissa krav och har skyldighet att genomföra en plan för ersättning och för att begränsa projektets sociala och miljömässiga påverkan. Men antalet klagomål kring bristande efterlevnad ökar.

Boende i Ilha da Fazenda visar upp en övergiven vårdcentral, en trasig ambulans och berättar att den el som produceras av byns generator endast fungerar mellan klockan 6 och 22. Vid en offentlig utfrågning om projektet som nyligen hölls i staden Altamira fanns ingen representant från Norte Energia närvarande.

Genom att sätta igång eller stänga av turbiner styr Norte Energia hur hög vattennivån blir nedströms, särskilt i Volta Grande.

– Vattennivån sjunker och stiger plötsligt, utan förvarning, klagar 25-åriga Bel Juruna som representerar lokalbefolkningen i byn Miratu och kämpar för ursprungsbefolkningens rättigheter.

Befolkningen har bland annat ställt krav på att få tillgång till större båtar som klarar av flödet i floden, eftersom de alltid har använt floden för transporter.

– Dessa abrupta skiftningar i volym i Volta Grande leder även till förändrade vattennivåer i floden som förvirrar arter i vattnet. De blir desorienterade av att utrymmet förändras för föda och fortplantning, säger ekologen Juarez Pezzuti från det federala universitetet i Pará.

Han förklarar att när kraftverket börjar användas kommer vattenflödet i Volta Grande att minska permanent.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV