Radar · Nyhet

”Hårdare tag” efter attacken

I kölvattnet av lastbilsattacken på Drottninggatan i Stockholm följde överväldigande manifestationer av kärlek och solidaritet. Men signaler från politikerna tyder på att gensvaret också kommer att handla om  ”hårdare tag”. På tisdagen presenterade Socialdemokraternas partistyrelse ett förslag om två nya polishögskolor och 10 000 fler poliser fram till 2024.

– Vi ser en ny brottsstruktur växa fram med ökade krav på polisinsatser, säger Magdalena Andersson i ett pressmeddelande.
Enligt en rundringning som SVT gjort öppnar också sju av åtta riksdagspartier för att kriminalisera samröre med terrororganisationer, något som inte varit möjligt i Sverige på grund av föreningsfriheten. På en pressträff på s-kongressen meddelade regeringen att de nu tillsätter en snabbutredning om frågan.

Efter påskhelgen kommer regeringen att kalla in allianspartierna för att diskutera åtgärder mot terrorism.I den tidigare uppgörelsen mellan regeringen och alliansen, som kallades för strategi mot terrorism, ingick bland annat mer kameraövervakning och dataavläsning.