Radar · Nyhet

Färre avrättningar under 2016

Antalet avrättningar utanför Kina minskade kraftigt i världen under 2016, enligt en ny rapport från Amnesty International.

Om Kina undantas var det minst 1 032 människor som avrättades under 2016, jämfört med 1 634 året innan. Det är dock ungefär lika många som tidigare år, 2015 utmärkte sig på grund av att betydligt fler än vanligt avrättades i Iran och Pakistan.

En annan utredning från Amnesty, som publiceras samtidigt som Dödsstraffsrapporten, visar att de kinesiska myndigheterna använder sig av ett genomarbetat system för att mörka omfattningen av antalet avrättningar i landet.

USA, där 20 dödsstraff verkställdes under 2016, har inte avrättat så få sedan 1991, och för första gången sedan 2006 finns inte USA med bland de fem länder i världen som avrättar flest.

Minst 18 848 människor satt i dödsceller i slutet av 2016 och väntade på att avrättas.

– Det är bara en handfull länder som utför avrättningar i stor skala. Majoriteten av världens länder tolererar inte längre att staten tar livet av människor. Med bara fyra länder som är ansvariga för 87 procent av alla dokumenterade avrättningar lever dödstraffet på lånad tid, menar Salil Shetty, Amnesty Internationals generalsekreterare.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV