Radar · Nyhet

Massiva protester i Budapest

Tiotusentals ungrare gav sig ut på gatorna i huvudstaden Budapest för att demonstrera mot ett lagförslag som hotar det prestigefyllda Centraleuropeiska universitetet (CEU) i staden.

Närmare 80 000 människor deltog i protesterna på söndagskvällen, enligt arrangörerna, medan en fotograf från nyhetsbyrån AFP uppskattade antalet till 60 000. Det är därmed den största protesten mot regeringen på tre år och den senaste i en rad demonstrationer mot den nya lagen.

Det var i tisdags som det ungerska parlamentet antog en lag som innebär hårda restriktioner för utomeuropeiska universitet – CEU är registrerat i USA – i landet. Om inte CEU följer nyordningen finns risk för stängning. För att lagen ska träda i kraft krävs dock att premiärministern Viktor Orbán skriver under den.

Den ungerskfödde miljardären och finansmannen George Soros grundade CEU 1991 efter kommunismens fall. Universitetet har i dag 1 800 studenter från omkring 100 länder.

För landets högerregering har CEU varit en provocerande liberal bastion och Viktor Orbán har ofta anklagat Soros försvar av öppna gränser och flyktingars rättigheter.

Den nya lagen har fördömts av den akademiska världen och 900 universitet har skrivit under en protestlista. Till kritikerna hör också den svenska Kungliga vetenskapsakademin.