Radar · Nyhet

ETA avväpnas, men Spanien begär ursäkt

Alvaro Barrientos/AP/TT | ETAs avväpning firades med en folkfest i staden Bayonne i sydvästra Frankrike.

Efter nästan 50 år av väpnad kamp förklarar sig nu den baskiska terrorgruppen ETA som en ”vapenfri” organisation. En lista med tolv vapengömmor har överlämnats till franska polisen. Men Spanien kräver fortfarande en ursäkt och att organisationen upplöser sig.

Den baskiska separatiströrelsen ETA har överlämnat en lista med information om tolv vapendepåer i Frankrike, uppger Ram Manikkalingam från Sri Lanka, talesman för en internationell kommission som har i uppdrag att verifiera avväpningen.

Gömmorna ska finnas i regionen Gers i sydvästra Frankrike mot gränsen till Spanien, skriver den franska tidningen Sud Ouest. Enligt organisationen själv ska det handla om skjutvapen och sprängämnen.

Franska regeringen bekräftar att den fått listan och att platserna ska säkras. Hittills har fransk polis med hjälp av informationen hittat 3,5 ton vapen, sprängmedel, ammunition och annan utrustning i åtta gömmor.

Inrikesminister Matthias Fekl säger att ETAs beslut att överlämna vapen är ett ”stort steg” och att det ”onekligen är en viktig dag”.

2011 meddelade ETA sin avsikt att lägga ned vapnen. Ett stort antal gripanden av ETA-medlemmar ansågs då redan ha försvagat organisationen.
Regeringen i Madrid, som har vägrat förhandla med terrorgruppen, kräver nu fortfarande en ursäkt för nästan 50 år av våld med minst 829 dödsoffer, de flesta i Spanien.

”Det enda logiska svaret är att tillkännage sin slutgiltiga upplösning, be offren om förlåtelse och försvinna, snarare än att iscensätta mediespektakel för att skyla över sitt nederlag”, lyder den officiella kommentaren från premiärminister Mariano Rajoys regering.

ETAs egen beskrivning av beslutet finns i en kommuniké där avväpningen aviserades något dygn tidigare: ”Vi tog till vapen för det baskiska folket, i nuvarande stund återlämnar vi dem i dess (folkets) händer för att fortsätta baskernas strävanden att uppnå fred och frihet i vårt land.”

Överlämnandet av vapnen sker enligt samma modell som använts i Nordirland, med organisationer ur civilsamhället som medlare och mellanhänder. Bland dem som verifierar förloppet finns Harold Good, metodist som haft en viktig roll i fredsprocessen mellan katoliker och protestanter i Nordirland. Talesman är Ram Manikkalingam, statsvetarprofessor och rådgivare till presidenten i Sri Lanka, där det också under lång tid pågick ett separatistiskt uppror.

I Spanien har den baskiska landsänden i norr regionalt självstyre, medan delar av sydvästra Frankrike som har baskisk befolkning inte har någon etniskt betingad administration.

 

ETA

ETA är en förkortning för Euskadi ta Askatasuna, ”Baskien och frihet” på baskiska. Organisationen bildades 1959, i opposition mot Spaniens diktator general Francisco Franco. På 60-talet tog organisationen till vapen.

Rörelsen förespråkar de baskiska områdenas återförening och fullständiga självständighet. De politiska kraven har traditionellt haft ganska stort folkligt stöd
År 1973 tog ETA på sig mordet på den spanske regeringschefen Luis Carrero Blanco. Många av ETAs otaliga dåd har haft spanska politiker, militärer och poliser som måltavlor.

ETA har haft ”celler” som främst opererat i norra Spanien men också i södra Frankrike.

Organisationens politiska parti har skiftat skepnad genom åren, efter att ha förbjudits gång på gång. Nuvarande ”EH Bildu” är sedan regionalvalet 2012 näst största parti i det baskiska parlamentet i Spanien efter regeringspartiet PNV, som är moderata nationalister.

Källor: Le Monde och Nationalencyklopedin

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV