Radar · Nyhet

En tyst minut för offren

Klockan 14.53 på söndagen, två dygn efter terrorattacken, hölls en tyst minut för offren.
Tusentals samlades i centrala Stockholm för att delta i en kärleksmanifestation efter attacken.

Klockan 14.15 inleddes en manifestation för kärlek och omtanke på Sergels torg – bara ett stenkast från attentatsplatsen på Drottninggatan. Torget fylldes snabbt av människor.

Bland alla dem som kommit fanns syskonparet Karima Lindberg och Hadi Ismail. De bar skyltar med texten ”Vi fördömer våld och terror. Fred och kärlek från svenska muslimer”.

– Jag är här för att visa mitt stöd och att jag fördömer detta, säger Karima Lindberg.

Under manifestationen talade bland andra Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård (S) och oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) .

– Vi är en öppen stad. Stockholm står enat. Det syns här i dag, säger Wanngård under sitt tal.

Artister som Sarah Dawn Finer och Rikard Wolff uppträdde.

Klockan 14.53 hölls en tyst minut, samma klockslag som attacken skedde i fredags.

Manifestationen arrangerades av Damon Rasti tillsammans med Nisha Besara. Han bestämde sig för att anordna den redan under fredagskvällen.

– Jag tycker att det är viktigt att omvärlden får se vilka vi är och vilka vi fortsätter att vara, sade han till TT innan manifestationen började.

Damon Rasti har poängterat att manifestationen är helt opolitisk. Han bad deltagarna att ta med sig ljus, men att lämna politiska plakat hemma.

Tusentals människor kom till Sergels torg.

– När det väntas en sådan stor folksamling står vi givetvis i tät dialog med polisen. Vi ska se till att vi är så väl förberedda som möjligt ur säkerhetssynpunkt, sade Rasti till Dagens Nyheter.