Glöd · Panelen

Hur påverkar religioner människors värderingar och handlingar?

Nyligen skrev Liselott Lind på debatten om kristna värderingar, som hon inte tycker är bättre än andra. På sidan 6 får hon nu svar av en kristen debattör, Jacob Schönning.

Vad tycker du – hur påverkar religioner människors värderingar och handlingar?

– Självklart påverkar religion värderingar och handlingar. Men att säga att vissa religioner är mer våldsamma än andra är fel. Våldsamma inslag finns i både kristendomen och islam. Ett exempel från Bibeln: ”Men mina fiender, de som inte ville ha mig till kung, för hit dem och hugg ned dem i min åsyn” (Lukas 19:27). I Koranen finns följande vers: ”Döda avgudadyrkarna, var ni än träffar på dem.” Men i båda religionerna, och i de flesta religioner, är den springande punkten att predika godhet.

Fatou Bakotou Darboe, 45 år, grundare av webbtidningen Afropé, Stockholm

– Jag anser att religion får människor att sätta skygglappar för verkligheten och avsäga sig sitt personliga ansvar för sina handlingar. Jacob skriver att ateismen inte kan motivera någon moral överhuvudtaget. Vilket fullständigt falskt påstående, moral har fler kopplingar till människan än genom en gud påhittad av människor. Det är allt det är, påhitt.

Alexandra Papamanoli, 25 år, integrationskonsulent, Borås

– Det finns ingen gud och Jesus dog för sina egna synder, ingen annans. Ett ynkligt resonemang – om man gör något ont så kan man hänvisa till nån tönt som blev uppspikad för 2 000 år sen, så är man hux flux god. För övrigt ironiskt att han nämnde ateister och övergrepp på barn i samma mening, med tanke på den kristna kyrkans tradition av övergrepp på barn.

Kenneth Andersson, 50 år, skogsarbetare, Äppelbo

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV