Radar · Nyhet

Hbtq-personer flyr för sina liv från Tjetjenien

I veckan kom rapporter om att den ryska delrepubliken Tjetjenien inlett massutrensning av landets hbtq-personer, skriver tidningen QX. Uppgifterna i ryska medier om massarresteringar och dödade förnekas dock av tjetjenska myndigheter.

Enligt QX bekräftar HBT-center i Moskva att tjetjenska hbtq-personer flyr från delrepubliken efter en utrensningskampanj som pågått i nära två veckor.

– Alla våra krafter används nu till att praktiskt hjälpa dem som har flytt och ge dem hjälp med mat och tak över huvudet, säger Olga från HTB-center i ett mejl till Regnbågsfonden, som dragit igång en snabbinsamling för att hjälpa till.

Från RFSL i Sverige krävs att svenska regeringen nu agerar.

– Jag förväntar mig att den svenska regeringen använder de arenor den har tillgång till för att påverka Ryssland att verka för att de hbtq-personer som hålls fångna släpps fria, säger vice förbundsordförande Magnus Kolsjö till QX.

Han betonar att det är viktigt att Migrationsverket har aktuell information om läget så att inga hbtq-personer skickas tillbaka till den utrensning som nu pågår.