Energi · En syl i vädret

Gatuspråkvården jobbar natt

Vem Banksy är egentligen vet inte så många. Han är noga med att hålla sin identitet hemlig. Men hans bana som gatukonstnär började i alla fall i Bristol i slutet på 1980-talet och ledde ut i världen. Hans konst är satirisk, ibland politisk, och alltid intressant och tankeväckande. Som andra gatukonstnärer har han inte alltid tillstånd att måla där han målar, men en del verk blir så populära att de får vara kvar ändå.

Skiljetecknens egen Banksy är också från Bristol, men mindre känd och ännu mer anonym. I 14 år har han smugit runt på nätterna och rättat till komman, punkter och apostrofer på stadens skyltar. Speciellt apostrofer. Britterna har nämligen väldigt lite koll på var de där små svävande kommatecknen ska vara någonstans.

BBC har lyckats spåra skiljetecknens Banksy och följt med honom ut en natt. Han berättar att det började med en skylt med öppettider, måndagar till fredagar – men det stod ”Monday’s to Friday’s”, måndags till fredags. Löjligt, tyckte gatugrammatikern och lyckades skrapa bort apostroferna.

Det var också en nagelsalong på vars skylt det stod ”Amys Nail’s” istället för ”Amy’s Nails”.

– Det var så påträngande, jag kunde inte låta det vara, berättar han.

Varför är det så svårt att få apostroferna rätt, då? Ja, en del av problemet är att de används till två olika saker: dels sitter de mellan substantivet och genitiv-s:et, som i nail’s nagels. Dels sätter man in dem när en bokstav saknas, som o i isn’t eller aI’m.

Så apostrofer ska ibland in när ett ord slutar med s, men inte alltid. Bara när det är ett genitiv-s, inte när det är ett plural-s. Före s i Amy’s men inte i nails, precis som på skylten fast tvärtom. Vill man skriva naglars kommer apostrofen efter plural-s, och sen är det klart: nails’.

Detta trasslar även engelskspråkiga modersmålstalare och -skribenter ihop hela tiden. Man kan tycka att det borde vara enkelt och självklart: ett plural-s sitter fast i ordet, ett genitiv-s ska skiljas av med en apostrof. Handlar det om Amys naglar ska det hänga en apostrof mellan y och s. Men vet man inte vad fluglorten ska vara bra för blir det fel.

Frågan om apostrofernas placering väcker stort engagemang bland engelskspråkiga grammatikfreaks, lite som de och dem på svenska. Det finns en fotoblogg som bara ägnas åt felplacerade apostrofer – Apostrophe-abuse. Där finns långa rader med absurditeter för den som gillar sådant eller vill ha varnande exempel. Somliga tycks tro att apostrofen helt enkelt ska vara näst sista tecknet i ordet om det slutar på konsonant, like thi’s.

Men leta inte efter vilsekomna apostrofer i Bristol – det är ingen idé, för skiljetecknens Banksy håller efter dem. Han har en specialgjord trappstege för att komma upp till skyltar som sitter högt upp. Och ett ännu mer specialgjort verktyg för att sätta dit apostrofer där de saknas och i motsatt fall ta bort dem.

Det gör han nattetid eftersom det är olagligt. Inte själva korrekturläsningen, men att ändra andras skyltar utan att fråga. BBCs reporter frågar hur han ställer sig till det, men han är själv inte så upprörd över sin kriminalitet. Missbruket av apostrofer är ett värre brott, tycker han. Det händer att han går förbi dagtid och visar affärsinnehavare och andra vad han har gjort. Och en del tackar honom.