Radar · Nyhet

FN-kommitté ger Wares Khan nytt hopp

Journalisten Wares Khan undkom utvisning i sista stund ännu en gång. Nu har han släppts ur förvar och FNs människorättskommitté har beordrat Sverige att avvakta med att utvisa Wares Khan tills de hunnit ta ställning till ifall Sverige brutit mot internationell rätt.

Förra tisdagen skulle Wares Khan enligt gränspolisens planer varit ombord på det plan som chartrats för att tvångsutvisa tolv afghanska medborgare. Kvällen innan fick han veta att han inte skulle vara med på planet då hans resehandlingar inte var i ordning. Och i fredags kom beskedet han väntat på: Han släpps ut från Migrationsverkets förvar där han suttit inlåst i tio månader. När Syre når honom gläds han över sin nyvunna frihet, men känner sig osäker inför vad som ska hända nu.

– Jag är glad och tacksam över alla svenska vänner som hjälpt mig. Samtidigt är jag orolig för vad som jag som ska hända. Om jag får ett negativt besked igen och deporteras är jag död, säger Wares Khan.

FNs människorättskommitté har nu beordrat Sverige att avvakta med att utvisa Wares Khan. Innan det kan bli aktuellt ska människorättskommittén avgöra om Sverige brutit mot Konventionen för medborgerliga och politiska rättigheter. Wares Khan har dömts till döden av talibanerna som han kritiserat hårt som journalist. En utvisning kan därför bland annat strida mot rätten till liv.

Om Sverige fälls av FN kommer Wares Khan sannolikt få uppehållstillstånd. Hans juridiska ombud Elin Edin är hoppfull och menar att det är ett gott tecken att människorättskommittén stoppat utvisningen i väntan på beslutet.

– Det känns väldigt skönt att Sverige får en smäll på fingrarna. Nu kommer vi fortsätta jobba tills han får stanna, säger hon.

Turerna har varit många för Wares Khan som kom till Sverige för elva år sedan. I december stoppades hans planerade utvisning när han var på väg till flygplatsen. Att han hållits i förvar i tio månader, tycker Elin Edin är stötande.

– Det är inte värdigt att sitta inlåst så länge när man inte begått något brott, säger hon.