Radar · Nyhet

Minst 58 döda i Syrien – bombades med giftgas

Minst 58 människor, de flesta civila, har dödats i en flygräd med giftgas i syriska Idlibprovinsen, enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR). Flera av de döda är barn.

Attacken ägde rum i staden Khan Sheikhun i nordvästra Syrien. Offren dog av kvävning, enligt SOHR, som dock inte har kunnat bekräfta vilken gas det ska röra sig om.

Den arabiskspråkiga tv-kanalen al-Jazira visar bilder på flera barn som fallit offer för attacken. Bilder spridna av aktivister visar hur medlemmar i hjälporganisationen Vita hjälmarna sköljer av skadade med vattenslangar. På bilderna syns även minst två män med fradga runt munnen. Utöver de döda har tiotals människor skadats, uppger SOHR, som bevakar Syrienkriget från Storbritannien.

Det är oklart vem som ligger bakom flygräderna, men syriskt och ryskt stridsflyg har tidigare fällt bomber över området. Enligt SOHR ligger antingen Ryssland eller den syriska regimen bakom attacken.

Mohammed Rasoul, som driver en ambulansverksamhet i Idlib, uppger för BBC att så många som 67 människor kan ha dödats. Han berättar att människor låg på gatan och kippade efter andan när tre av hans bilar kom fram, omkring 20 minuter efter det att han fått larmet.

– Vårt team är fortfarande där, och flyttar patienter från en plats till en annan, eftersom sjukhusen är överbelagda, säger han till BBC.

– Situationen är väldigt allvarlig och de flesta av de drabbade är barn.

Idlibprovinsen i nordvästra Syrien kontrolleras till stora delar av en allians av väpnade oppositionsgrupper, däribland extremiströrelsen Jabhat Fatah al-Sham, tidigare Nusrafronten.

En källa inom Syriens försvarsmakt dementerar att regeringen skulle ligga bakom attacken. Källan säger att de inte har använt kemiska vapen tidigare, och inte heller kommer att använda kemiska vapen i framtiden, skriver Reuters.