Radar · Nyhet

Liberalerna kritiserar utkast om vapenexport

Liberalerna befarar att reglerna om vapenexport kan komma att urvattnas sedan S och MP börjat förhandla om en skrivning som skulle kunna lämna en öppning för export till diktaturer.

I ett utkast om nya regler kring Sveriges vapenexport finns en förändring i det så kallade demokratikriteriet, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
En majoritet av riksdagspartierna har tidigare föreslagit formuleringen att om det ”förekommer allvarliga och omfattande kränkningar av mänskliga rättigheter eller grava brister i den demokratiska statusen utgör det hinder” för vapenexport.
I utkastet till lagrådsremissen, som Socialdemokraterna och Miljöpartiet fortfarande förhandlar om, har ”utgör det hinder” bytts ut mot att tillstånd ”bör inte” ges vid sådana problem.

Liberalernas försvarspolitiske talesperson Allan Widman är jurist och satt med i den utredning om vapenexporten som presenterades för två år sedan. Han menar att formuleringen ”bör inte” är mer flexibel och gör det lättare att fortsätta att exportera till diktaturer jämfört med utredningens förslag.

– Det betyder att de skärpningar av svensk vapenexport som kommittén var överens om mer eller mindre utraderas. Då blir det inte någon som helst skärpning av möjligheterna att exportera vapen till diktaturer, säger Allan Widman.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV