Nyhetsmagasinet Syre Nummer 151 fredag, 31 mars 2017
Radar – Nyhet

Zaida Catalán hittad död

I måndags hittades tre döda kroppar i Kasai-regionen i Kongo Kinshasa. Nu är det bekräftat att en av de döda är FN-arbetaren och tidigare språkröret för Grön ungdom Zaida Catalán.

De andra två är hennes kollega Michael Sharp från USA och en kongoles som var deras tolk. De har varit försvunna sedan 12 mars då de kidnappades när de färdades med motorcykeltaxi.

FNs generalsekreterare António Guterres skriver i ett uttalande att FN-medarbetarna förlorade sina liv på fredsbevarande uppdrag när de ”försökte förstå orsakerna till konflikten och osäkerheten i Kongo-Kinshasa”.

– Vi kommer att hedra deras minne genom att fortsätta stödja expertgruppens och FN-familjens ovärderliga arbete i Kongo-Kinshasa, säger han.

Zaida Catalán var i Kasai-regionen för att undersöka potentiella brott mot mänskliga rättigheter. Området präglas av svåra motsättningar sedan en lokal milis-och stamledare dödades av regeringsstyrkor förra året. Enligt FN har båda sidor gjort sig skyldiga till grova övergrepp. Många i området stödjer oppositionen och är kritiska till presidenten Joseph Kabila.

Zaida Catalán var jurist och miljöpartist. Hon har varit fullmäktigeledamot i Stockholm och språkrör för Grön ungdom, bland annat tillsammans med Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin. Hon har varit engagerad i fredsfrågor, jämställdhet och djurrätt. Det var med en bakgrund som djurrättsaktivist som hon blev vald till språkrör 2001.

Gustav Fridolin beskriver henne enligt TT som ”energisk, intelligent och humoristisk”.

– Det fanns alltid en dräpande kommentar om samtiden. Och så detta med att alltid vara på språng, att det alltid fanns mer att göra. Vi ledde ett då litet ungdomsförbund ihop och hon tog sig an varje uppgift med extrem energi, säger han till TT


Nummer 151 fre 31/3-17

Fler nummer

Innehåll

Nummer 151

fre 31/3-17 Fler nummer