Energi · Syre tipsar

Nio sätt att undvika plast

Att plast är ett material att undvika börjar vi förstå. Men hur då? Syre har samlat en rad tips.

1. Titta och lyssna digitalt
Dvd- och cd-skivor är nästan helt gjorda av plast. Ju mer vi lyssnar och tittar digitalt, desto färre skivor behövs. Man kan till exempel använda streamingtjänster som Netflix och Spotify eller köpa film och musik på Itunes – eller skicka mp3-filer till varandra.

2. Använd fast tvål
En fast tvål behöver ingen plastförpackning. Vissa tycker att det är mer hygieniskt med en flytande, men dels är våra alltför bakteriefria omgivningar ett hälsoproblem i sig, dels är även plast en hygienfråga, fast mer global.

3. Använd tändstickor, inte tändare
Tomma tändare av plast flyter runt i haven och ligger på stränder i hela världen och skräpar. Använd tändstickor istället.

4. Sluta röka
Förutom alla andra skäl att sluta röka innehåller cigarrettfilter plast och det är plastfilm runt cigarrettpaketen. Alldeles i onödan.

5. Vädra din fleecetröja
Till att börja med: köp inte en fleecetröja. Ja, den är gjord av återvunna pet-flaskor, men nej, den är inte miljövänlig. Fleecetröjor släpper ifrån sig en massa plast när man tvättar dem. Om du redan har en fleecetröja – tvätta den inte så ofta. Oftast räcker det att hänga ut den på vädring några dagar.

6. Använd gjutjärnspanna
En stekpanna i gjutjärn håller hur länge som helst. Du behöver aldrig bekymra dig över plastflagor i maten eller köpa en stekspade i plast. Dessutom ger gjutjärnspannan ett litet tillskott av järn i maten.

7. Packa in maten utan plast
Plastfolie behövs nästan aldrig. Ska du förpacka matrester kan du lika gärna sätta ett fat som lock på en skål överbliven mat. Om du ska packa in smörgåsar till matsäcken kan du använda smörgåspapper eller vaxat papper.

8. Städa med bakpulver och vinäger
Bakpulver och vinäger funkar bra till många sorters renhållning. Du begränsar både mängden plast du behöver bära hem och mängden kemikalier som släpps ut.

9. Handla med tygkasse
Att ta med en kasse när du handlar är kanske det självklaraste tipset av alla. Men bara så det inte glöms bort.

Källor: Supermiljöbloggen, Alternativ.nu, Battrevarld.nu

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV