Energi · Syre tipsar

Istället för ullindustrin

Det finns en myt om att vi gör fåren en tjänst när vi tar deras ull till våra kläder. Dagens domesticerade får behöver visserligen bli av med ullen en eller två gånger om året. Men det beror på att de har avlats fram för att få en abnorm pälstillväxt. Ursprungliga får hade samma slags päls som getter.

Den mesta ullen i världen kommer från Australien, där fåren ofta blir illa behandlade. Djurrättsorganisationen Peta har visat hur arbetare i ullindustrin sparkar och slår dem. För att insekter inte ska lägga ägg där skär man av hudstycken på lammens bakdelar, ofta utan bedövning. Det kallas ”mulesing” och omkring 20 miljoner lamm utsätts för det varje år.

Därför är det bäst att avstå från ull om du inte vill stödja djurplågeri. Men om du ändå ”måste” ha ull (ja, jag har hört alla argument för och jag köper dem inte) så säljer Gotlands djurfristad ull från får som de har tagit emot och räddat, och som fortfarande behöver bli av med sin ull. Gotlands djurfristad säljer ullen och pengarna går till mat till djuren. Så om du ”inte kan” avstå från ull – titta på gotlandsdjurfristad.se/om-oss/ullen.

Källor: Djurens rätt och Gotlands djurfristad

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV