Radar · Nyhet

Fi tvekar om basinkomst

Utred frågan vidare. Det blev Fi-kongressens svar på frågan om basinkomst. Valet 2018 ska partiet gå till val på en gemensam socialförsäkring med garanterad miniminivå.

Basinkomst hörde till det som vållade mest diskussion när Feministiskt initiativ höll kongress i Västerås. Kongressen gick på partistyrelsens linje och avslog en motion om att omedelbart ställa sig bakom en vision om villkorslös basinkomst till alla medborgare. Istället ska partiet utreda frågan vidare och ta ställning på nytt på kongressen 2019.

– Många tänker nog att det är klokt beslut. Valrörelsen börjar snart och tiden hade varit knapp för att ta fram ett konkret förslag, säger Martin Jordö (Fi), ekonomisk-politisk talesperson.

För att stärka människors ekonomiska trygghet vill Fi se en garanterad miniminivå som är den samma oavsett om man är sjuk, arbetslös eller i behov av försörjningsstöd. Försäkringskassan, arbetsförmedlingen och socialtjänsten ska slås samman med syftet att ingen ska falla mellan stolarna eller bollas runt mellan olika myndigheter.

Utöver idén om en gemensam socialförsäkring tror Martin Jordö att kravet på sex timmars arbetsdag kommer att lyftas i valrörelsen. Han menar att Fi ska vara ett arbetskritiskt parti som utmanar normer kring lönearbete.

– Att få kvinnor att arbeta lika mycket som män är lika bisarrt som att få kvinnor att äta lika mycket kött som män, som en partikamrat uttryckte det, säger Martin Jordö.

Till övriga beslut som Fi-kongressen klubbade hörde krav på amnesti för asylsökande, stopp för vapenexport och avskaffat fritt skolval.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV