Radar · Nyhet

Mer tid för nordirländska regeringssamtal

Partierna i Nordirland får ytterligare tid på sig att försöka bilda en regional regering. Det meddelar den brittiska regeringen sedan tidsfristen löpt ut utan en uppgörelse.

Trots tre veckors intensiva förhandlingar har inte probrittiska protestantiska Demokratiska unionistpartiet (DUP) och de katolska irländska nationalisterna i Sinn Féin kunnat komma överens. Nordirlandsminister James Brokenshire säger att det är en stor besvikelse att samtalen är resultatlösa.

Han beskriver klyftan mellan parterna som ”markant”, men är ändå beredd att ge dem en chans till. De får nu ytterligare ”några veckor” på sig.
Samtalen följer på det andra nyvalet på tio månader, i vilket DUP fick 28,1 procent av rösterna och Sinn Féin 27,9 procent, och en politiskt dramatisk vinter. I januari avgick Sinn Féins ledare Martin McGuinness från sin post i den regionala koalitionsregeringen. Som skäl angav han en ovanlig hjärtsjukdom samt svårigheter att samarbeta med DUP-ledaren Arlene Foster. I förra veckan avled så McGuinness och följdes till graven av tusentals människor.

Sinn Féin vill att de sex brittiskt styrda grevskap som Nordirland består av ska förenas med Republiken Irland i söder. Partiets nya ledare Michelle O’Neill har sagt att hon vill följa i McGuinness fotsteg.

Nordirland

Nordirland med 1,8 miljoner invånare täcker ön Irlands nordöstra del. Huvudstad är Belfast, med drygt en kvarts miljon invånare.

Cirka 53 procent av invånarna är protestanter, som följd av att det engelska imperiet i början av 1600-talet uppmuntrade skottar och engelsmän att flytta in. 44 procent uppskattas vara katoliker.

Området förblev brittiskt efter det övriga Irlands frigörelse från Storbritannien 1921.

På 1960-talet ökade motsättningarna mellan katoliker och protestanter kraftigt. Under de följande 30 årens konflikt dödades närmare 3 500 människor i våldsamheter. Bland annat ville katolska Irish Republican Army (IRA) med våld återförena Irland.

Ett historiskt fredsavtal slöts långfredagen 1998 och undertecknades av de flesta av Nordirlands partier.

De senaste åren har Nordirland samregerats av unionistpartiet DUP och republikanska Sinn Féin.

Källa: NE.se