Radar · Nyhet

Kreml slår tillbaka efter protesterna

Oppositionsledaren Aleksej Navalnyj fängslas i 15 dagar efter protesterna mot den ryska regimen. Kreml beskriver demonstrationerna som en olaglig provokation och anklagar arrangörerna för att ha betalat ungdomar för att delta

Omkring tusen personer greps i protesterna som svepte över Ryssland under söndagen. Bland dem finns den 40-årige oppositionsledaren och antikorruptionsadvokaten Aleksej Navalnyj, som dels får böta för att ha arrangerat en otillåten demonstration men som också tvingas tillbringa 15 dagar i fängelse sedan han anklagats för att ha vägrat lyda instruktioner från polisen.

”Det kommer en tid när vi kommer att ställa dem inför rätta (men rättvist)” skrev Navalnyj på Twitter inför förhandlingarna i tingsrätten i Moskva.

Navalnyj har anklagat premiärminister Dmitrij Medvedev för korruption och manade ryssarna att gå ut på gatorna för att visa sitt missnöje med den politiska ledningen. Tusentals personer över hela landet hörsammade uppmaningen och protesterna har beskrivits som de största missnöjesyttringarna mot den ryska regimen på flera år. De flesta marscherna organiserades utan officiellt tillstånd.

I tv syntes demonstranter skandera ”Ner med (Rysslands president Vladimir) Putin!”, ”Ryssland utan Putin!” och ”Putin är en tjuv!”. Navalnyj vill utmana presidenten i valet 2018 och många av demonstranterna var minderåriga som fötts under Putins 17 år vid makten.

”Ni är de bästa människorna i landet och Rysslands hopp för en normal framtid” har Navalnyj twittrat till demonstranterna.

De flesta av de gripna släpptes under natten. Båda EU och USA har manat ryska myndigheter att låta alla demonstranter gå utan dröjsmål och har uttryckt oro över att agerandet strider mot grundläggande demokratiska värderingar.

Men Kreml håller inte med om kritiken. Talespersonen Dmitrij Peskov kallar protesterna för en provokation och enligt honom respekterar Kreml folkyttringar om de hålls i enlighet med lagen. De ryska myndigheterna säger sig vara oroliga över att oppositionsaktivister kommer att uppmuntra människor att bryta mot lagen igen i framtiden.

Peskov hävdar också att de ungdomar som deltog i protesterna lovats ”ekonomiska belöningar” i händelse av att de skulle gripas vid demonstrationerna.

Affischnamn för oppositionen

Den 40-åriga antikorruptionsaktivisten Aleksej Navalnyj är ett affischnamn för den politiska oppositionen i Ryssland. Han har tillbringat tid i husarrest och hans bror har fängslats. Navalnyj hävdar att det handlar om hämnd för att han utmanar Kreml.

Navalnyj har varit en av de hårdaste Kremlkritikerna i Ryssland de senaste åren. Han anklagade nyligen premiärminister Dmitrij Medvedev för att ha slussat över en miljard dollar i mutor genom olika företag och organisationer som sköts av hans medarbetare. Ryska myndigheter har kategoriskt förnekat uppgifterna.

2013 dömdes Navalnyj till fem års fängelse för förskingring. I november förra året underkändes domen av Rysslands högsta domstol, som skickade ärendet tillbaka till lägre instans. Det väckte hopp hos Navalnyjs anhängare om att han skulle kunna kandidera till presidentposten 2018. I februari fann dock domstolen i Kirov Navalnyj skyldig till förskingring, och gav honom en femårig villkorlig dom. Det innebär att han riskerar att inte kunna ställa upp i valet, men själv insisterar han på att han inte kommer att låta sig stoppas. President Vladimir Putin väntas dominera valet.

Källa: AFP