Radar · Nyhet

Mobil vanligare än toalett i Afrika

De allra flesta afrikaner har tillgång till en mobiltelefon, men betydligt färre till toalett eller rinnande vatten. Detta trots att rent vatten och fungerande avlopp är nyckelfrågor i arbetet för förbättrad hälsa och ekonomisk utveckling.

Enligt Mike Muller, expert på vattenfrågor vid Wits University i Sydafrika, används mindre än fem procent av de vattenresurser som finns i Afrika söder om Sahara.

– Tillgång på vatten i hemmen och fungerande avlopp är prioriterade frågor, men det är en service som kostar pengar, säger han.

En rapport från Afrobarometer visar att i 35 undersökta länder i Afrika har endast 30 procent tillgång till toaletter och endast 63 procent kunde få sitt vatten genom en kran. Detta samtidigt som hela 93 procent hade tillgång till en mobiltelefon.

Enligt World Water Council, WWC, orsakar  bristen på rent vatten enorma förluster för den globala ekonomin och kan bidra till svält, krig och okontrollerad migration.

– Vi måste agera nu för att kunna uppnå nummer sex av FNs hållbara utvecklingsmål – att se till att alla har tillgång till rent vatten och fungerande avlopp till år 2030, säger WWCs ordförande Benedito Braga i ett pressmeddelande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV