Radar · Nyhet

Strandsatta ”takflyktingar” ber om vatten

Invånare i Peru tar sin tillflykt till taken för att komma undan vattenmassorna i de översvämmade regionerna. Nu varnar landets vädermyndighet för att även Amazonfloden kan svämma över.

Lervällingen ligger midjedjup i staden Huarmey. Flera dagar har gått sedan det ihärdiga regnandet till slut fick jorden på flera håll på Andernas sluttningar att ge vika. Jordmassorna strömmade ner som lerfloder in i staden och i floden med samma namn, som svämmade över sina breddar.

– Det började med att lite flodvatten kom in. Sedan, boom, så attackerade vattnet oss. Vi kunde inte göra någonting. Alla mina saker begravdes, säger Paulina Farromeque till nyhetsbyrån AFP.

Hon, liksom många andra, har tagit sin tillflykt till taken och är i stort behov av dricksvatten.
Att ta sig runt i staden är en utmaning. Det är lätt hänt att halka.

– Du måste hänga fast vid väggar, vid stängsel, att gå längs kanter för att undvika att sjunka ned, säger Eugenio Huertas till AFP, som tillägger att han förfinat tekniken de senaste fyra dagarna.

Soldater har satts in för att dela ut förnödenheter, men många försöker ta saken i egna händer. Man kavlar upp ärmarna, tar fram spadar och försöker att gräva sig ut där de kan.

Även på andra håll, bland annat i huvudstaden Lima, början bristen på rent vatten bli ett problem. Långa köer har bildats vid myndigheternas vattenutdelning, och butiker börjat få brist på flaskvatten, sedan vattenreningsverket kloggats igen av lera och bråte.

Även staden Trujillo är hårt ansatt. Enligt tidningen La República har lerfloder och jordskred svept igenom stadskärnan sex gånger på en vecka. Människor försöker att säkra flod- och kanalbreddar med hjälp av sandsäckar. Flera personer ska ha utsatt sig för livsfara när de med sina mobiler försökte filma förödelsen.

Peru har haft ovanligt blöt väderlek i år, på sina håll tio gånger mer nederbörd än normalt. Satellitbilder från Nasa visar att det peruanska landskapet helt ändrat färg från det för perioden vanliga torra och beigea, till prunkande grönt.

Sedan januari har 75 väderrelaterade dödsfall i Peru orsakats, och hundratusentals har förlorat eller fått sina hem skadade. Och situationen ser ännu inte ut att lätta. Intensivt regn de senaste dagarna har fått Amazonfloden att närma sig kritiska nivåer och landets vädermyndighet varnar för att översvämningar kan inträffa i Loretoregionen, enligt nyhetsbyrån AAP.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV