Radar · Nyhet

Norska Høyre vill avkriminalisera bruk av droger

Det norska regeringspartiet Høyre har på sitt landsmöte beslutat om en ny narkotikapolitik för sitt parti, rapporterar SVT.

Människor som använder droger ska inte straffas, menar man, utan erbjudas hjälp. Den största förändringen är att eget bruk inte ska ge böter eller fängelse.

Drogproblematiken ska flyttas från rättsväsendet till sjukvården och enligt det nya partiprogrammet ska så kallad skademinskning vara målet.
”Det är meningslöst att människor som har omfattande problem med droger – som varken har arbete, bostad eller en ordnad ekonomi – straffas med böter. Det är också meningslöst att ungdomar som befinner sig i en svår situation och grips med narkotika ska få en prick i brottsregistret och svårigheter med att skaffa jobb och en utbildning”, skriver Norges folkhälsominister Bent Høie i en kommentar till den nya inriktningen på narkotikapolitiken.

Droger ska dock fortsatt vara olagliga, beslutet handlar endast om en avkriminalisering av bruk som gör att brukare kan mötas på annat sätt än med straff.