Energi · Kultur med Nike

Legendariskt utforskande

Moderna museet i Stockholm är första anhalten för Marina Abramovićs retrospektiv som sedan ska vidare till Danmark och Tyskland. Drygt 50 års arbete sammanfogas här till en oerhört berörande och överväldigande helhet och innehåller – förutom hennes gedigna och omfångsrika performanceproduktion, som är väl reproducerad och levande presenterad – även måleri, fotografi, film, objekt och installationer. Utställningen omfattar hela hennes legendariska utforskande av andliga ritualer och överskridandet av gränser för lidande, där hon i många av verken utsätter sig själv för såväl fysisk som psykisk smärta inför publik.

Abramović har nått stor världsberömmelse och på senare år allt mer inriktat sig på att interagera med sin publik. Hon har ett eget institut och The Abramović Method, som genom strikta regler och workshops går ut på att upplösa tiden för att uppnå inre frihet och sinnlig frid.

Tre verk uppförs av unga artister på museet varje dag och under sportlovsveckan genomförde Abramović det nya verket The cleaner tillsammans med över 40 körer och en fantastiskt hängiven publik som vissa dagar köade fem–sex timmar i råkyla och snöstorm för att komma in och fullända verket tillsammans med konstnären själv.

Marina Abramovićs utställning visas på Moderna Museet, Stockholm till 21/5.
Läs mer om Marina
Abramović och hennes självbiografi i Syre #123/124