Radar · Nyhet

Torka och översvämningar slår hårt mot Zimbabwe

De torkor och översvämningar som på senare tid har drabbat Zimbabwe har haft enorma effekter på matproduktionen. Katastroftillstånd har utlysts i delar av landet medan matpriserna fortsatt att stiga.

Jordbrukaren Dairai Churu, 53, sitter med ansiktet gömt i sina händer utanför den förstörda bostaden i Caledonia, som ligger ungefär tre mil öster om huvudstaden Harare. Familjens enkla hem förstördes nyligen av de översvämningar som plågat landet sedan slutet av förra året. 

Men redan innan den senaste katastrofen var situationen mycket svår för Dairai Churus familj. Under förra och förrförra året gjorde den långvariga torkan det svårt för dem att få fram tillräckligt med mat. Detta i efterdyningarna av väderfenomenet El Niño.

– Jag har sedan länge odlat majs här. Men under 2015 förstördes hela min skörd av de varma temperaturerna och sedan kom översvämningarna som förstörde majsen, säger Dairai Churu till IPS.

De tre rummen i hemmet förstördes i februari och sedan dess bor han tillsammans med sin hustru och deras fyra barn under ett hemmabyggt tält av plast.

– Vi är hemlösa och vi är hungriga. Jag vet inte vad mer jag ska säga, säger Dairai Churu.

Den upplaga av El Niño som drabbade världen under förra året var en av de kraftigaste hittills. Enligt FN och olika biståndsorgan har den torka och de översvämningar som följt lett fram till en situation där nästan 100 miljoner människor i södra Afrika, Asien och Latinamerika nu lider brist på mat och vatten, samtidigt som de löper ökad risk att drabbas av sjukdomar.

Den zimbabwiska organisationen Poverty Reduction Forum Trust har påpekat att översvämningarna lett fram till en situation där många människor i städerna nu får förlita sig på egna stadsodlingar.

Företrädare för landets regering oroar sig för att situationen dessutom är på väg att förvärras.

– Alla kommer inte att få tillräckliga skördar under året. Översvämningarna har dränkt många människors grödor. En stor del av befolkningen kommer att vara i behov av matbistånd eftersom de redan nu hungrar, säger en högt uppsatt företrädare för Zimbabwes jordbruksdepartement, som dock inte vill bli citerad med namn.

Meteorologen Eldred Nhemachema i Harare säger till IPS att de översvämningar som drabbat landet är de värsta på många år.

– Årets översvämningar är en direkt effekt av El Niño och de värsta som har inträffat på 35 års tid. Situationen är på väg att förvärras och har i ett land som Zimbabwe effekter på jordbruk, folkhälsa och människors försörjning.

Under året har Zimbabwes miljödepartement utlyst katastroftillstånd i landets södra provinser på grund av de uteblivna skördarna och de snabbt stigande matpriserna.

Enligt FNs livsmedelsprogram minskade skördarna av basvaran majs under förra säsongen med hela 53 procent jämfört med föregående års skördar. Siffran bygger på uppgifter från den regionala samarbetsorganisationen SADC.

Enligt beräkningar från landets myndigheter har minst 117 personer mist livet i samband med översvämningar sedan regnsäsongen inleddes i oktober förra året.