Radar · Nyhet

Sturgeon: Skottarna måste få säga sitt

Frank Augstein AP/TT.

Skottland kommer att ansöka om att få göra en ny folkomröstning om självständighet innan Storbritannien lämnar EU. Det säger försteminister Nicola Sturgeon inför att den brittiska regeringen väntas lämna in sin ansökan om EU-utträde.

– Nästa vecka kommer jag att begära mandat från det skotska parlamentet att inleda diskussioner med den brittiska regeringen om den process som gör det möjligt för det skotska parlamentet att lagstifta för en omröstning om självständighet, säger Nicola Sturgeon.

Hon säger att omröstningen bör hållas någon gång mellan nästa höst och våren 2019, och att hon tror att hon kan vinna.

– Det är viktigt att Skottland får utöva rätten att välja vår egen framtid, säger Sturgeon i ett tal.

Hon har inför brexit-ansökan krävt att Skottland får ett undantag och får vara kvar i EUs inre marknad även om resten av Storbritannien skulle lämna EU-samarbetet.

Det kan bli snabba ryck när det brittiska parlamentet har avslutat sin behandling av lagen som ger regeringen mandat att förhandla om brexit, ett brittiskt EU-utträde. Enligt brittiska medier kan premiärminister Theresa May slå till med att aktivera artikel 50 redan i samband med ett anförande i parlamentet vid lunchtid på tisdag. Därmed öppnar hon formellt dörren för två års skilsmässoförhandlingar med EU.
Mays planerade anförande ska på pappret handla om förra veckans EU-toppmöte i Bryssel.

Skulle May skrida till verket redan då hinner hon sparka i gång brexit-processen dagarna före det skotska nationalistpartiets vårmöte 17-18 mars, inför vilket frågan om en ny folkomröstning om ett självständigt Skottland, utanför den brittiska unionen, är högaktuell igen.

Enligt källor inom det konservativa Tory-partiet, som May leder, väntas dock den brittiska regeringen inte tillåta någon andra skotsk folkomröstning om självständighet förrän efter det att brexitförhandlingarna är avslutade någon gång våren 2019, rapporterar The Telegraph.

När Skottland folkomröstade senast, 2014, röstade 45 procent för att lämna den brittiska unionen. Men i brexit-omröstningen röstade hela 62 procent för att stanna i EU. Bara 38 procent ville lämna unionen.

Självpåtagen deadline

Den brittiska regeringen antas aktivera artikel 50 och därmed dra igång skilsmässoförhandlingen med EU före britternas självpåtagna deadline den 31 mars i år.

Premiärminister Theresa May antas undvika att aktivera brexit-förhandlingarna den 25 mars, då ledarna för övriga 27 EU-länder samlas i Rom för att fira 60-årsdagen av Romfördraget, som lade grunden för EUs inre marknad med fri och tullfri rörlighet för varor, tjänster, personer och kapital.

EUs 27 andra medlemsländer har planerat ett toppmöte till den 6-7 april för att dra upp riktlinjerna för EUs förhandlingschef Michel Barnier.

Mötet kräver dock omkring fyra veckors förberedelser och det kan därför inte definitivt spikas förrän britterna har aktiverat artikel 50.

Källa: Reuters

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV