Radar · Nyhet

Rekordtidigt bevattningsförbud på Gotland

Vattentäkterna på Gotland har inte ökat som förväntat. Nu aviserar regionen ett rekordtidigt bevattningsförbud på hela ön.

Region Gotland har beslutat att införa bevattningsförbud på hela Gotland, rapporterar Lantbrukets affärstidning, ATL. Förbudet väntas komma ”vilken dag som helst”.

– Med tanke på våra erfarenheter från tidigare år vill vi vara ute ännu tidigare i år. Det kan bli en svår sommar, säger Patric Ramberg, teknisk direktör på region Gotland till tidningen.

Efter gott om regn under hösten har vintern varit fattig på snö på Gotland, och återbildningen av grundvattentäkterna har inte blivit som man hoppades efter sommarens torka. Förra året infördes bevattningsförbud den 1 april på delar av ön, vilket var tidigare än någonsin.
Ett bevattningsförbud betyder att det kommunala dricksvattnet bara får användas till det mest nödvändiga. Lantbrukarnas Riksförbund välkomnar regionens beslut.

– Jag tycker att det är bra. Det gäller att spara på vattnet i tid. Många av våra lantbrukare använder kommunalt vatten som dricksvatten till korna. Självklart tycker jag att det är viktigare än att folk får fylla sina pooler, säger Anna Törnfelt, regionordförande för LRF på Gotland, till tidningen.

Sedan söndag morgon varnar SMHI även för risk för gräsbränder på Gotland.