Radar · Nyhet

FN-larm: Fler barn tvingas strida i Syrien

Förra året var det hittills värsta för barnen i Syrien, enligt en FN-rapport.
Antalet barn som rekryterades för att strida fördubblades.

– I extrema fall används de som bödlar, självmordsbombare eller fängelsevakter, säger Tamara Kummer vid Unicef.

2016 blev det hittills mörkaste året för Syriens barn under det sex år långa inbördeskriget. Under en enskild vecka i Aleppo i september dödades 96 barn och 223 skadades.
Totalt dödades 652 barn i Syrien, en ökning med 20 procent från föregående år, skriver FN:s barnfond Unicef i en ny rapport.

– Det hör samman med en dramatisk ökning av våldet under 2016. Det är därför vi ser den massiva ökningen av antalet dödade, skadade och den ökade rekryteringen för att slåss med de väpnade grupperna i landet, säger Tamara Kummer vid Unicefs regionalkontor i jordanska Amman.

Antalet barn som rekryteras för att strida fortsätter att öka. Minst 850 barn rekryterades i fjol.

– Det sker över hela landet och bland alla stridande grupper. Vad vi ser som väldigt oroande, förutom att antalet fördubblats jämfört med året innan, är att de rekryteras vid en mycket yngre ålder och att de i ökad utsträckning får slåss direkt vid fronten och ha en aktiv roll i striderna, säger Kummer.

Barnen rekryteras med löften om pengar eller av ideologiska skäl. Det finns exempel på barn så unga som nio år som använts som soldater. Terrororganisationen IS har tidigare stått för en stor andel av rekryterandet av pojksoldater med träningscenter i Aleppo, Deir Ezzor och al-Raqqa.

Tamara Kummer betonar att alla siffror i rapporten är bekräftade fall, och att det verkliga antalet med all sannolikhet är betydligt högre.

– Det finns områden i Syrien som är svåra att nå, där närmare 3 miljoner barn bor, inklusive 280 000 som bor under belägring och nästan är helt avskurna från humanitär hjälp. Det hindrar oss också från att få en komplett bild om omfattningen, säger hon.

Förutom bristen på vatten, grundläggande vård och mat går drygt 1,7 miljoner barn inte längre i skolan. En av tre skolor är förstörda, skadade eller används av militären eller som skyddsrum. 255 barn dödades i attacker i eller i närheten av skolor förra året.

– Samtidigt hör vi om otroliga historier där barn följer sina drömmar om utbildning. Förra året tog sig fler än 12 000 barn över aktiva frontlinjer i Syrien för att skriva sina slutprov. De kom från områden som är svåra att nå och reste ibland i dagar, säger Tamara Kummer.

Hittills i år har situationen inte ljusnat för de syriska barnen.

– Det har funnits mycket hopp om förhandlingarna om fred. Men de har ännu inte lett till någon förbättring för barnen i Syrien. Vi får fortfarande rapporter om barn som hamnar i korseld, dödas i attacker och rekryteras, säger hon.

Barn i Syrien

Minst 850 barn rekryterades som barnsoldater under 2016. Siffran för 2015 var 331.

Minst 650 barn dödades, en ökning med 20 procent från året innan.

1,75 miljoner barn går inte i skolan i Syrien. Av flyktingarna, främst i grannländerna, saknar 530 000 skolgång.

87 attacker på skolor och skolpersonal rapporterades in under 2016.

Fakta: Unicef