Energi · Syre tipsar

Appen för dig som vill ta vara på maten

När du har lagat mat till ett helt kompani och ingen kommer hem och äter. När det blir mat över efter klassfesten. När det finns bullar och tårtor kvar när kaféet ska stänga. Eller när du önskar att någon annan kunde fixa maten just i dag. Det är med tanke på sådana tillfällen som appen Olio är utvecklad.

Historien om Olio började i England, när Tessa Cook skulle flytta och hade mat som hon inte ville slänga. Hon gick ut och letade efter någon att ge sina sötpotatisar, kålhuvuden och yoghurtförpackningar till, men hittade ingen. Då kom hon på idén att göra en app för att koppla ihop överbliven mat med folk som vill ha den. Och när hon mötte Saasha Celestial-One från Iowa i februari 2015 bestämde de sig för att göra verklighet av idén.

Olio finns nu i flera länder. I Sverige är appen mest spridd i Stockholm, men verksamheten börjar komma igång i Göteborg och Malmö också. När jag söker efter användare inom en halvmils omkrets från där jag bor i södra Stockholm får jag 726 träffar, inom 500 meters omkrets finns sju. Tacosås, nybakt bröd, inlagd ingefära och mycket mer finns att hämta.

Olio är gratis och det är gratis mat det handlar om, inte mat till salu. Grundtanken är att maten inte ska förfaras. I nätverket finns inte bara privatpersoner utan även restauranger och butiker. Volontärer kommer dit och hämtar maten – man kan boka in sig på fasta pass eller mer sporadiskt. Det behövs fler som gör det, berättar Anne-Charlotte Mornington från Olio.

Appen kan laddas ner på Appstore eller från Google Play.