Nyhetsmagasinet Syre Nummer 145 fredag, 10 mars 2017
Radar – Nyhet

Standing rock är tömt men kampen fortsätter

Polisen har tömt lägret i Standing rock. Nu riktas protesterna mot finansieringen av den omstridda oljeledningen och flera investerare har den senaste tiden dragit sig ur projektet.

Lägret Oceti Sakowin har samlat tusentals aktivister som protesterat mot oljeledningen Dakota Access pipeline som planeras att gå genom bland annat sioux-reservatet Standing rock. Den 23 februari tog det stopp. Tungt beväpnad polis tömde lägret på de kvarvarande aktivisterna. Ett drygt 40-tal arresterades då och dagen innan, rapporterade The Guardian.

Men motståndet mot oljeledningen fortsätter.

– Stängningen av lägret är inte slutet för motståndsrörelsen, det är en ny början. De kan inte släcka elden som Standing rock startade, säger Tom Goldtooth, ledare för Indigenous en viron me ntal network i ett uttalande som The Guardian citerar.

Nu riktar sig aktivisterna mot dem som investerat pengar i oljeledningen för att få dem att dra tillbaka sina pengar. Och viss framgång har man haft. Flera investerare, däribland svenska Nordea har sålt sina aktier i företagen som ska bygga oljeledningen. Senast i raden var norska Storebrand som i förra veckan meddelade att man säljer tillgångar motsvarande drygt 300 miljoner kronor och uppmanade andra investerare att följa efter.

En rad kampanjer riktas nu mot såväl banker som offentliga institutioner med tillgångar i företagen bakom oljeledningen. Även om sannolikheten får anses liten att ledningen i North Dakota stoppas, finns förhoppningar om att protesterna ger investerare kalla fötter inför liknande projekt i framtiden.

– Grejen med vår rörelse är att vi är överallt. Vi har den ekonomiska makten att visa företagen att när de finansierar miljörasistiska projekt kommer deras vinster sjunka, säger aktivisten Jackie Fielder till The Guardian i samband med en aktion som uppmanade San Francisco county att divestera från oljebolagen.

Under fredagen planeras en protestmarsch mot oljeledningen till Vita huset i Washington.


Nummer 145 fre 10/3-17

Fler nummer

Innehåll

Nummer 145

fre 10/3-17 Fler nummer