Energi · Mat med Jenny

När kålroten tar plats i de fina salongerna

I december förra året stängde stjärnkocken Mathias Dahlgren sina anrika restauranger Matsalen och Matbordet på Grand hôtel i Stockholm. Den 13 februari öppnade han i stället Rutabaga, en vegetarisk finrestaurang. Rutabaga, som är ett engelskt ord för kålrot, serverar mjölk och ägg, men att få veganskt på bordet är inga problem.

– Rutabaga är en lakto-ovo-vegetarisk restaurang där menyn är uppbyggd kring rätter att dela. Vi har några rätter varje kväll som är helt veganska, men de varierar i antal då menyn ändras i stort sett dagligen. Utöver dem har vi också några rätter som vi kan anpassa och göra om till veganska rätter, säger Maya Johansson, marknadsföringsspecialist på Grand hôtel.

Rätterna har anspråkslösa och tidstypiska namn som Rårivna morötter och Friterad aubergine. Att öppna vegetarisk finkrog är sällsynt och nu återstår att se om rätterna tar Mathias Dahlgren ända till Michelinguiden. Rutabaga är dock inte den enda restaurangen som serverar vegansk fine dining. Det finns till exempel den helt veganska restaurangen Växthuset i Stockholm och den näst intill veganska Syster Marmelad i Göteborg.

Rätterna har anspråkslösa namn som Rårivna morötter och Friterad aubergine. Foto: Bobo Olsson