Energi · Mat med Jenny

Matmässor med och utan vegotänk

Nyligen arrangerades den årliga mässan Passion för mat i Eriksbergshallen i Göteborg – en blandkostmässa med stort fokus på delikatesser, vin och tilltugg.

Att som vegan besöka en mässa med blandkost kan tyckas vara ett onödigt tilltag, men Sofia Säljö var där av en särskild anledning. Hon är projektledare för Djurens rätts veganska mässa Vegovision, som arrangeras i Göteborg, Stockholm och Umeå.

Syre tar ett snack med Sofia Säljö, som besökte mässan för att bland annat spana in lokalen. Vegovision börjar nämligen växa ur sina kläder.

Varför besökte du mässan?


– Dels för att det är roligt att se hur andra mässor gör. Men också för att det så klart är värdefullt att lära av andras misstag i stället för att göra dem själv. Som besökare på ett arrangemang så ser man ju saker ur ett annat perspektiv och upptäcker var det finns förbättringspotential.

Vilka Var dina intryck när du var där?


– Det är en fin lokal och det var många trevliga utställare. Men det var väldigt mycket kött, ost och alkohol vilket inte är intressant för mig. Men det fanns en del pärlor också. Utställare som sålde äppelmust, svamp och olika chilisåser till exempel. Det var också kul att se att hyllade Oumph vad där och delade ut vegokött.

 

Rudenstams bär & frukt bjöd på smakprover på både äppelmust och cider. Foto: Jenny Luks

På veganska mässor brukar det serveras luncher och fika. Lyckades du hitta något att äta på Passion för mat?
– Nej, jag hade räknat med att kunna köpa lunch inne på mässan, men fick tyvärr gå hungrig därifrån eftersom de bara hade provsmakning. Som tur var är det bara något kvarter till Eriksbergs pizzeria så det löste sig ju snabbt.

På vilket sätt kan Vegovision vara ett komplement till en blandkostmässa?


– Det var uppenbart på Passion för mat att de helt har missat den stora efterfrågan på vegetarisk mat. Alla som är det minsta intresserade av vego lär ha gått besvikna från mässan. Vi har gjort besökarenkäter flera år på våra mässor och vet att en stor del av besökarna inte är veganer. Vårt mål är göra en mässa som inspirerar var du än befinner dig på din vegoresa.

Edgy veggie saluför havreprodukter som kan användas som till exempel färs i tacos. Foto: Jenny Luks