Energi · Syre tipsar

Dags att sätta chilifröna i jorden

För två veckor sedan tipsade vi i Syre #141 om hur man kan ta tillvara chilifrön och få dem att att gro. Det har de gjort nu. Det har vuxit ut små svansar på habanerofröna, facing heaven-fröna och jalapeñofröna – inte på alla frön men på de flesta. Fröna från den torkade anchochilin grodde däremot inte. Det är dags för den spännande fortsättningen.

• Ta fröna som har grott i de fuktade kaffefiltren och sätt dem i krukor med jord. 6–8 frön i en vanlig blomkruka är lagom. Försök att ha en och samma chilisort i samma kruka, så du vet vilka sorter du får och kan jämföra hur de utvecklas. Peta ner fröna någon centimeter och vattna.

• Ställ krukan på ett varmt och ljust ställe, till exempel i ett ljust fönster över ett element. En temperatur på 24–26 grader brukar rekommenderas. Det kunde vi inte få här, men det har kommit upp små gröna pluppar ändå. Det tar från några dagar till en vecka.

• När plantorna får riktiga blad är det dags att ge varje planta en egen liten kruka. De behöver mycket ljus, så belys dem gärna med lysrör eller led-lampa cirka 14 timmar per dygn. Kom ihåg att vattna – de mår inte bra av att bli torra.

• En månad efter att varje chiliplanta har fått sin egen kruka är det dags att börja gödsla dem. Använd flytande ekologiskt gödsel för tomater eller andra grönsaker.

• När chiliplantorna är 30 cm höga behöver de flyttas över till större krukor. Någon gång i maj–juni kan chiliplantorna flytta ut på balkongen eller i trädgården. Se till att de inte står i för starkt solljus och att de är skyddade från vind. Snart vaknar humlorna och börjar pollinera och en kort tid senare kommer den första chilifrukten.

• Plantorna behöver mycket vatten, ofta både morgon och kväll. Lycka till!

Foto: Malin Bergendal
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV