Radar · Nyhet

Banker kopplas till skogsskövling

Sju av Sveriges största banker investerar miljarder i företag som skövlar regnskog och kränker ursprungsfolk på Borneo. Det visar en ny rapport från Swedwatch och Fair Finance guide.

– Bankerna har ambitiösa riktlinjer som säger att de ska skydda ursprungsfolken, men ingen bank klarade en närmare granskning, säger Jakob König, från Fair finance guide, i ett pressmeddelande.

Rapporten bygger på en fältstudie av Swedwatch och handlar om skog och mark som blir till palmoljeplantager, vattenkraftsdammar och gruvor. Skövlingen av Borneos regnskogar har pågått i decennier och enorma ytor har avskogats under åren.

– Läget på Borneo är alarmerande. I våra möten med människor från olika ursprungsfolk berättades att de hade fråntagits sin mark och skog utan att tillfrågas eller kompenseras. Att svenska banker inte satt tillräcklig press på företagen att respektera ursprungsfolkens rättigheter är oerhört allvarligt, säger Frida Arounsavath från Swedwatch.

Sämst resultat fick Danske bank, Skandia, Nordea, Länsförsäkringar och Handelsbanken. Bankerna har inte undersökt företagens verksamhet ordentligt eller ställt tillräckliga krav för att påverka.
Sasja Beslik, chef för ansvarsfulla investeringar på Nordea, kommenterar rapporten i Dagens Nyheter där han förklarar att det är svårt att ha kontroll över alla de 4 000 bolag Nordea är aktiva i. Han menar dock att banken för dialog med företagen och försöker ta reda på så mycket som möjligt.