Radar · Nyhet

Sannfinländarnas framtid står och väger

Vilken väg ska det splittrade Sannfinländarna ta sedan partiledaren Timo Soini slängt in handduken? Sampo Terho, som ses som det måttfulla alternativet, har kastat sig in i leken medan den kontroversielle Jussi Halla-aho avvaktar med besked.

Han har lett sitt parti till stora framgångar – för att sedan se populariteten sjunka efter andraplatsen i riksdagsvalet 2015. Sannfinländarnas 54-årige ordförande Timo Soini, som också är Finlands utrikesminister, kommer inte att ställa upp för omval på partikongressen i Jyväskylä i juni.

Frågan är vilka som vill vara med och göra upp om partiledarposten i det allt mer splittrade högerpopulistiska partiet. Stödet har dalat på grund av de kompromisser som partiet har gjort sedan det anslöt sig till trepartiregeringen.

Inom partiet gror ett missnöje gentemot den politik som förts med Soini vid rodret och inom den främlingsfientliga falangen önskar många att den omstridde Europaparlamentarikern Jussi Halla-aho ska komma med sitt slutliga besked.

Halla-aho har sagt att han med största sannolikhet kommer att ge sig in i ordförandekampen och en undersökning gjord av Lännen Media visar att EU-kritikern – som är dömd för hets mot folkgrupp – nästan är lika populär som Soini själv.

En som redan meddelat att han ställer upp är riksdagsgruppens ordförande Sampo Terho. Väljs han till ordförande kommer han att ta en central ministerportfölj och Terho säger sig vara redo att bli partiets presidentkandidat, rapporterar nyhetsbyrån FNB.

Terho beskrivs som det måttfulla alternativet, en politiker som inte tar ut svängarna så mycket för att vara sannfinländare. Många tror att han skulle fortsätta att leda partiet på ungefär samma linje som Soini.

Terho backas upp av försvarsminister Jussi Niinistö, som tidigare själv signalerade intresse för posten, men som via Twitter meddelat att han inte ställer upp.

Förutom Terho är det enligt FNB klart att riksdagsledamoten Leena Meri, Raimo Rautiola från Uleåborg, Riku Nevanpää från Satakunta och Teemu Torssonen från Mellersta Finland ställer upp i valet av ny partiordförande.

Sannfinländarna byter ledare

Finlands utrikesminister Timo Soini meddelade i söndags att han i juni kommer att avgå som ordförande för det högerpopulistiska Sannfinländarna. Hans avhopp skulle kunna bana väg för ett mer hårdfört ledarskap, eftersom undersökningar visat missnöje från partiets kärnväljare över en del av de kompromisser som Soini gjort som del av en trepartiregering som fokuserat på åtstramningar.

Enligt analytiker kan ledarbytet också få konsekvenser för koalitionsregeringen, som förutom Sannfinländarna inkluderar Centerpartiet och konservativa Samlingspartiet. Regeringen har infört tuffa åtstramningspaket för att styra upp en stagnerande ekonomi.

Timo Soini var med och grundade Sannfinländarna och har lett partiet sedan 1997.

Stödet för Sannfinländarna har rasat kraftigt, vilket Soini förklarat med flyktingkrisen och arbetsmarknadsläget.

Källa: Reuters, TT:s arkiv