Radar · Nyhet

EU-klartecken för ungersk kärnkraft

Efter en lång granskning ger EU-kommissionen slutligen tummen upp för det statsstöd som Ungern ger till utbyggnaden av landets enda kärnkraftverk. Grannlandet Österrike hotar nu ta saken till domstol.

”Stödsumman är begränsad och proportionerlig till de mål som eftersträvas, samtidigt som den snedvridning av marknaden som orsakas av statsstödet minimerats”, konstaterar EU-kommissionen i ett uttalande på måndagen.

Det fick regeringen i det starkt kärnkraftskritiska Österrike att gå i taket.

– Österrike kan inte acceptera att EU-kommissionen anser att stöd till att bygga ett kärnkraftverk är harmlöst. Därför kommer vi att utreda vilka juridiska utvägar som finns, säger vicekansler Reinhold Mitterlehner enligt AFP.

Utbyggnaden av Paks-verket i centrala Ungern är kontroversiell av flera skäl. Bygget görs av det statliga ryska kärnkraftsbolaget Rosatom och finansieras till största delen från Ryssland, vilket väckt frågetecken kring hur beroende EU-landet Ungern blir av den ryska hjälpen.
Tyske EU-kommissionären Günther Oettinger fick dessutom tuff kritik när han i höstas flög till Ungern i ett privatplan tillhörande en tysk bankir, som tjänat som lobbyist för Moskva i Paks-affären.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV