Radar · Nyhet

S-strid om vinster i välfärden

Frågan om vinster i välfärden plågar Socialdemokraterna. Partiet lyssnar för mycket på lobbyister, anser S-debattören och vinstmotståndaren Daniel Suhonen. Linjen att begränsa vinsterna är tydlig, menar partisekreteraren.

Debatten kring vinster i välfärden är het igen. Förra fredagen gick remisstiden för Ilmar Reepauls utredning som föreslår ett vinsttak för välfärdsföretag. Kritiken har varit högljudd från välfärdskoncernerna, men också ideella aktörer har haft invändningar mot att förslaget inte bara begränsar vinstuttag utan också möjligheterna att bygga upp en buffert.

Samtidigt fortsätter striden i Socialdemokraterna om vilken linje partiet ska anta på kongressen i april. Förra onsdagen sa civilminister Ardalan Shekarabi (S) till Dagens industri att partistyrelsen var beredd att släppa kravet på vinstbegränsning i vård och omsorg för att rikta in sig mot friskolornas vinster.

Men efter protester från bland annat LO kom två dagar senare ett nytt besked från statsminister Stefan Löfven. Partilinjen är att vinster ska begränsas i hela välfärden, men skolan lyfts fram eftersom chansen till en uppgörelse över blockgränsen bedöms större där, enligt statsministern.

Daniel Suhonen, socialdemokrat och chef för tankesmedjan Katalys, är kritisk till att det redan på förhand kommer signaler om vad man är beredd att kompromissa om.

– Man blandar ihop vad man vill och vad man kan. Vi måste ha ett utgångsbud som går att förhandla ifrån, säger han till Syre.

Daniel Suhonen menar socialdemokratiska politiker påverkats av lobbyister att tro att vinstbegränsningar är svåra att genomföra.

– Socialdemokratin är försvagad gentemot kapitalkrafterna. Man har inget självförtroende att sätta emot. Det är därför vinsterna är en svår fråga för vårt parti, säger han.

 

I sin bok om Håkan Juholts tid som partiledare tecknade han bilden av ett parti där välfärdsbolagens lobbyister har ett stort inflytande. Debatten som följde tror han delvis begränsat deras utrymme.

– Jag tror inte att folk är lika naiva i dag. Man kan tänka tanken att den som argumenterar inte bara gör det som partivän, utan kan ha uppdrag från näringslivet. Det gör lobbyisternas uppdrag lite svårare, säger Daniel Suhonen.

Partisekreteraren Lena Rådström Baastad tycker inte partiet vacklar i vinstfrågan.

”Jag har varit tydlig med att partistyrelsen står fast vid att vi vill se begränsningar på hela välfärdsområdet”, skriver hon i ett mejl till Syre.

Kritiken om lobbyisters inflytande bemöter Lena Rådström Baastad indirekt:

”På kongressen kommer partistyrelsens förslag att diskuteras. Det är kongressen och ingen annan som har det slutgiltiga beslutet i frågan”, skriver hon.

 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV